Stovky zákrokov s použitím implantátov z mŕtvych ľudí. Rumunský lekár čelí viacerým obvineniam

Operácia, ilustračný záber. Foto: J PANA/Flickr.com Operácia, ilustračný záber. Foto: J PANA/Flickr.com

Stovky lekárskych implantátov, napríklad srdcových, ktoré pochádzali z mŕtvych ľudí, skončili v telách živých pacientov. Stalo sa to vďaka organizovanej sieti rumunských lekárov, ktorí roky konali mimo zákona. Hlavný lekár, ktorý ich riadil, má na svojom konte vyše 200 takýchto zákrokov.

Všetci obvinení lekári čelia trestnému vyšetrovaniu. Žijúcim pacientom sa v zákrokoch dostali do tela implantáty od mŕtvych ľudí bez ich vedomia. Mnohí z týchto pacientov zákroky pritom nepotrebovali. Operovaní však boli, pretože im zodpovední lekári stanovili falošnú diagnózu, informuje denník Guardian.

Žalobcovia obvinených lekárov uviedli, že jeden z nich, ktorého meno nezverejnili, mal na starosti sieť ďalších štyroch kolegov. Tí mu zabezpečovali na operácie implantáty od mŕtvych pacientov. Nielenže na to nemali predchádzajúci súhlas od zosnulých, ale ani od ich rodiny.

Prokurátori tvrdia, že lekár vraj takýmto spôsobom uskutočnil až 238 zákrokov. Svojich pacientov použitím implantátov neznámeho pôvodu vystavil rôznym rizikám vrátane smrti.

„Veľká časť implantátov odporúčaných lekárom nebola nutná a bola vyvolaná falošnými diagnózami alebo predtým predpísanými liekmi, ktoré mali vyvolať špecifické príznaky,“ píše sa vo vyhlásení o väzbe, do ktorej bol lekár vzatý ešte pred začatím samotného vyšetrovania. Okrem iného ho obvinili zo zneužitia právomocí a brania úplatku.


Ďalšie články