Peter Tóth čelí obžalobe za vydieranie novinárky, ktorej sa vyhrážal roxorovou tyčou. Som rád, že skapala, vyhlásil

Tretí deò procesu Peter Tóth. Foto: Michal Svítok/Tasr

AKTUALIZOVANÉ Exsiskár Peter Tóth mal vydierať alternatívnu novinárku a blogerku Janu Teleki, ktorá ešte minulý rok podľahla dlhoročnej chorobe. „Som rád, že tá ku**a skapala,“ reagoval Tóth pre denník Štandard.

Bývalý kamarát a spolupracovník Mariana Kočnera, ktorý neskôr pomáhal polícii s dôkazmi proti Kočnerovi, čelí obžalobe pre vydieranie novinárky Jany Teleki. Tóth bol na ňu nahnevaný za články, ktoré písala v súvislosti s kauzami Kočnera a Tótha.

Novinárka sa verejnosť snažila veľmi aktívne presvedčiť o nevine odsúdeného mafiána a pracovala aj s množstvom diskrétnych materiálov či neverejných dokumentov, o ktoré opierala svoje tvrdenia. Jej texty javili známky toho, že ich získavala z prostredia, ktoré sa snažilo Kočnerovi pomôcť a následne ich používala – často veľmi účelovo – v jeho prospech.

Z obžaloby vyplýva, že Peter Tóth zavolal Jane Teleki po tom, ako dala rozhovor pre portál Infovojna, kde sa veľmi kriticky zmieňovala aj o Tóthovi. V telefonáte jej vyčítal chybu, ktorej sa mala v danom príspevku dopustiť. „…keď to neopravíš, tak si si urobila zo mňa nepriateľa. …od tejto chvíle sa zaoberám tvojimi deckami, tvojím papagájom, tvojím mužom, každým…,“ povedal jej Tóth a pokračoval: „Od tejto chvíle nechodíš bezpečne po ulici, nikto, kto ti je drahý, nikto…, ešte raz prekrútiš moje slová, vrazím ti roxor do ri*i do pi*i a roztočím si ťa tak, že sa pos*reš.“  

Teleki minulý rok v marci podľahla dlhoročnej chorobe. Pre vyhrážky podala na Tótha trestné oznámenie ešte v novembri 2021. Dňa 16. januára tohto roku na neho podala Krajská prokuratúra v Nitre obžalobu za vydieranie za to, že „hrozbou násilia alebo inej ťažkej ujme nútil [Janu Teleki, pozn. red.], aby niečo konala“.

Jana Teleki. Foto: Gabriel Teleki

„Ešte raz si zoberieš môjho syna do papule, nepomôže ti Para [zrejme advokát Marek Para, pozn. red.], nepomôže ti Kočner, nepomôže ti NAKA, nepomôže ti nikto,“ cituje obžaloba, podľa ktorej Tóth takýmto spôsobom nútil Teleki meniť obsah jej článkov, respektíve vyhráža sa jej, aby v nich „neprekrúcala“ jeho slová.  

O obžalobe a trestnom rozkaze informoval ako prvý alternatívny portál eurorešpekt.sk, kde Jana Teleki až do svojej smrti pôsobila. Jej texty sa vyznačovali obhajobou Mariana Kočnera a o Petrovi Tóthovi písala veľmi ostro. Zverejňovala aj informácie zo sledovania novinárov v réžii Tótha a Kočnera.  

Okresný súd v Nitre prijal obžalobu a Tóthovi trestným rozkazom uložil trest dva roky podmienečne. Tóth aj manžel Jany Teleki Gabriel proti rozhodnutiu podali odpor. Trestný rozkaz tak stratil účinnosť.

Vo veci sa tak o mesiac, presnejšie 31. marca, začne verejné pojednávanie, na ktorom sa ako dôkaz vypočuje aj nahrávka z inkriminovaného telefonátu s Janou Teleki. Štandardu informácie potvrdil Gabriel Teleki aj hovorca krajskej prokuratúry. „Obžaloba je podaná pre zločin vydierania, ako poškodený vystupuje vdovec, pán Gabriel Teleki,“ povedal prokurátor Jaroslav Maček.

„Som rád, že skapala“

Peter Tóth je bývalý siskár, ktorý po vražde Jána Kuciaka začal spolupracovať s políciou. Vyšetrovateľom odovzdal napríklad auto Kia Rio, v ktorom boli Kočnerove mobily a množstvo Kočnerových dokumentov, ktoré sa týkali jeho pokútnych činov, zločinov a jeho „biznisu“. Z týchto mobilov pochádza aj známa „Kočnerova Threema“. Tóth predtým získal od Kočnerovej rodiny jeho materiály, ktoré mu odovzdali zrejme s dôverou, že ich chce ukryť. Následne tak získal materiál, vďaka ktorému dokázal pred políciou vystupovať ako veľmi vzácny spolupracovník a významne pomôcť vyšetrovaniu Kočnerových prípadov.

Medzi odovzdanými dokumentami boli napríklad aj materiály z podvodníckej kauzy Technopol, o ktorej Kočner tvrdil, že s ním nemá nič spoločné. Tóth polícii odovzdal aj motáky, ktoré Kočner posielal z väzby.

Napriek tomu, že Peter Tóth mal ku Kočnerovi blízko, svojou spoluprácou s políciou sa snažil vyviniť a dnes prejavuje značné sebavedomie. Na žiadosť denníka Štandard so žiadosťou o vyjadrenie k svojej obžalobe, telefonicky odpovedal: „Viete čo, poviem vám jednu vec: som rád, že tá ku**a skapala. To je všetko.“ Následne Tóth bez pozdravu telefonát ukončil.  

„Ty si taký istý k**ot, aká bola pi*a Teleki. Môžeš si ísť k nej ľahnúť,“ doplnil Tóth svoje vyjadrenie pre autora tohto článku cez sms správu krátko po vydaní tohto textu.

V ďalších správach pokračoval: „A ešte by si mohol pod každý článok napísať, akú sumu berieš od Neszmeriho (zrejme Štefan Neszméry, advokát Kočnerovej volavky Aleny Zsuzsovej, pozn. red.), ktorý v prípade Teleki hrá hlavnú úlohu Kočnerovej obhajobnej propagandy… Nič nevieš, nič netušíš, ale píšeš. Ako by si Vaginovičovi z maternice vypadol.“ Autor tohto textu si s Tóthom netyká a so Štefanom Neszmérym ani s nikým okolo neho sa nepozná a už vôbec od neho ani nikoho iného nič nevzal.

„Keď už ideš na ruku Nesumerimu (zrejme Neszméry, poz. red.), tak sa aspoň oboznám, ty jelito tupé, s tým, ako Teleki znevažovala môjho syna, ktorý s Kočnerom ani s ním nemá nič spoločné. Prečo to asi robila? A prečo to robila práve ona, čo mala 150 telefonátov s Kočnerom z basy? Ty vyplataná tekvica, načo sa pletieš do vecí, do ktorých ťa nič nie je? A keď už sa pletieš, tak to nerob tak, že je hneď jasné, že sa hompáľaš na gume od Nesumeriho zasratých treniek.“

„A teraz fryško utekaj za Hamranom a nažaluj, že si pod tlakom, jelito vlasaté… A láskavo napíš aj to, že ako nevedomý idiot nemáš základnú predstavu o podstate veci, že si užitočný nie idiot, ale gigaidiot Kočnerovej obhajobnej propagandy a že si Neszméryho aportovací mopslík,“ uzavrel Tóth (zatiaľ) svoj tok správ pre autora tohto textu.

Peter Tóth ešte v roku 2019 podal trestné oznámenie na Janu Teleki a na ďalších novinárov: Moniku Tódovú, Konštantína Čikovského, Mareka Vagoviča a Martina Daňa za články, ktoré o ňom písali.

Hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, 15. januára 2020. Na snímke obžalovaný Marian Kočner. Uprostred v pozadí sedí svedok Peter Tóth. Foto: Michal Svítok/Tasr

Jana Teleki písala o Tóthovi veľmi tvrdo, vykresľovala ho nielen ako policajného svedka, ale najmä ako spolupáchateľa Kočnerových zločinov a vo svojich článkoch a komentároch ho tvrdo kritizovala.

Vyhrážky Petra Tótha sú o to nebezpečnejšie, že to bol on, kto pre mafiána Mariana Kočnera realizoval sledovanie novinárov vrátane Jána Kuciaka krátko pred jeho vraždou, z ktorej je Kočner obvinený.  

Tóth sa k sledovaniu novinárov priznal, na špehovanie zorganizoval bývalých kolegov z tajnej služby. Tóth tvrdil aj to, že sledovali aj predsedu SaS Richarda Sulíka s cieľom zistiť, či užíva kokaín [Sulík to popiera, pozn. red].

Tóthove komando sledovalo aj novinárov Moniku Tódovú, Eugena Kordu, Mareka Vagoviča, Štefana Hríba, Zuzanu Petkovú či Adama Valčeka.

Hoci médiá aktuálne riešia vysoký podiel vyhrážok pre novinárov, o prípade Petra Tótha, ktorý sa mal vyhrážať alternatívnej novinárke, sa nezmieňujú.

Nepríjemný osud

Jana Teleki bola dlhé roky nezákonne stíhaná a šikanovaná kvôli básničke, ktorú napísala ešte v roku 1998 v regionálnych novinách proti vtedajšiemu primátorovi Považskej Bystrice za HZDS Ľubošovi Lackovičovi. Satirickým spôsobom ho označila za korupčníka. Ten ju zažaloval spolu so svojou sestrou, sudkyňou miestneho súdu.

Renault Safrane, ktorý Jane Teleki pred rokmi podpálil neznámy páchateľ. Foto: archív autora

Hoci trestné stíhanie sa ukončilo už v roku 1999, stíhaná bola ešte ďalších dvanásť rokov.

Angažovaní prokurátori totiž prikázali pod novou spisovou značkou založiť iný trestný spis a mnohí sudcovia, vyšetrovatelia a prokurátori sa tucet rokov tvárili, že to nevidia – napriek mnohým upozorneniam, že daný paragraf, za ktorý bola stíhaná, už roky neexistuje.

Po článkoch časopisu .týždeň, ktorý na nezákonné stíhanie upozornil, Krajská prokurátorka v Trenčíne dala v auguste 2011 pokyn na stiahnutie obžaloby a o dva týždne neskôr okresná prokuratúra ustúpila od obvinenia. Sudca napriek tomu odmietal zastaviť proces.  


Ďalšie články