Analýza bitcoinu na reťazci počas týždňa

bitcoin-2007769 Ilustračné foto. Zdroj: Pixabay

7-dňové kľúčové ukazovatele výkonnosti bitcoinu (KPI) – 10. február 2023

  • Nálada na trhu: Neutrálna
  • Aktívni používatelia (Adresy): 945 025 Δ 0,87 percenta
  • Rast používateľov (Celkové množstvo adries, ktoré obsahujú BTC): 43 344 381 Δ -0,22 percenta
  • Počet transakcií: 2 019 134 Δ -1,21 percenta
  • Zmena čistej pozície na burzách: -19 767 Δ 51,9 percenta
  • Long/Short pomer: 1,32 Δ 59 percent
  • Indikátor trhového cyklu (SOPR): 1,01 Býčí
  • Hodnotenie trendu akumulácie (ATS): 0,06 Silná distribúcia
  • Ázia: Kupuje
  • USA: Predávajú
  • EÚ: Predáva

Strach, neistota a panika živia medvedie trhy, je už koniec?

Psychológia medvedieho trhu, pokiaľ ide o akékoľvek aktívum, spočíva v tom, že prevládajúca nálada je poháňaná strachom a neistotou. Bitcoin nebol imúnny ani voči jednému z týchto javov. Minulý rok bol pre mnohých investorov do kryptomien a na tradičných trhoch bolestivý a mnohí očakávajú veľmi potrebný obrat. Obrat Fedu v oblasti úrokových sadzieb – kľúčový faktor trhových cyklov – sa zdá vzdialený, ale môže byť nevyhnutný. Jedným z dôvodov, prečo by obrat mohol nastať, je, že zvyšovanie sadzieb, ktorého sa Fed drží, funguje. Menová politika potláča infláciu. Powell mal pravdu a uplatňuje správne riešenie.

Ďalším scenárom, ktorý by si mohol vynútiť obrat, je eskalácia vojny na Ukrajine. Svetová vojna by mohla spôsobiť, že USA zmenia svoju menovú politiku a vrátia sa k míňaniu.

Svetové vojny zbankrotovali krajiny, rozbili držiteľov svetových rezervných mien a zmenili svetové poriadky. Popri rinčaní zbraňami sa v Európe, najmä v Nemecku, hromadili vojenské sily – a zvyšovalo sa aj úsilie o opravu sovietskych bombových krytov v Rusku. V poslednom desaťročí sa vo svete rozmáha populizmus a nacionalizmus. Zvyšovanie vojenských kapacít v kombinácii s územnými spormi a zvýšeným napätím medzi svetovými mocnosťami predstavuje ingrediencie vojny. Aj keby nič iné, geopolitické napätie vytvára zložité trhové podmienky – čo by mohlo upriamiť pozornosť na bitcoin a jeho poslanie finančnej decentralizácie.

Bez ohľadu na politickú príslušnosť alebo geopolitické vyhliadky je naratív bitcoinu ako alternatívneho úložiska hodnoty čoraz relevantnejší. Možnosť držať bitcoiny vo vlastnej úschove a sloboda prevodu týchto mincí bez protistrany je revolučná. Podobne, ako pri zlate, sa ľudia rozhodujú používať bitcoin na uchovávanie bohatstva bez povolenia vlády. Keďže vlády, banky a centralizované burzy ľudí neustále sklamávajú, treba hľadať iné možnosti. Investori, ktorí sa rozhodli ochrániť časť svojich aktív v BTC alebo iných kryptoaktívach, by sa mohli stať priekopníkmi a lídrami nového decentralizovaného peňažného systému.

Pokračujúci rast používateľov počas náročných trhov

Počet používateľov siete Bitcoin od jej uvedenia na trh v roku 2009, teda pred viac ako desiatimi rokmi, neustále rastie. Za posledných 14 rokov sa sieť Bitcoin rozrástla na viac ako 43 miliónov používateľov a zaznamenala obdobia poklesu aj rastu. Za posledné tri roky záujem a počet používateľov rástol. Stabilný rast prijatia bitcoinu používateľmi je pozitívny z viacerých dôvodov:

  • Diverzita: Zvýšené prijatie naznačuje väčšiu informovanosť o bitcoine a jeho akceptáciu. Keďže BTC prijíma viac používateľov, základňa investorov sa stáva rozmanitejšou, a teda aj stabilnejšou.
  • Veľkosť siete: Väčšia sieť zvyšuje sieťový efekt bitcoinu, čím sa stáva hodnotnejším, silnejším a bezpečnejším. To môže k protokolu prilákať viac ľudí, čo tieto účinky ešte zvýši.
  • Likvidita: Viac používateľov znamená väčšiu likviditu na trhu, čo účastníkom siete uľahčuje nákup a predaj bitcoinov a potenciálne znižuje účinky udalostí typu čierna labuť a iných výkyvov. To vedie k väčšej dôvere a stabilite.
  • Dôvera: Keďže viac ľudí vlastní a dôveruje bitcoinu, ich skúsenosti sa budú zdieľať s ostatnými, ktorí sa môžu rozhodnúť vlastniť BTC – čím sa zvýši ich dôvera v kryptomeny ako celok.

Vývoj: S rastom siete Bitcoin sa do tohto priestoru dostáva čoraz viac lepších vývojárov, ktorí zvyšujú hodnotu ekosystému. To je dôležité pre všetky kryptomeny, pretože zlepšenia a inovácie sú nevyhnutné pre ďalší rast.

Graf 1: Počet adries s nenulovým zostatkom (7-dňový kĺzavý priemer). Zdroj: Glassnode.

Január bol pre bitcoin dôležitým mesiacom, čo sa týka rastu počtu používateľov, keď do blockchainu bitcoinu pribudlo viac ako 300 000 nových adries s nenulovým zostatkom. Ide o najväčší mesačný nárast používateľov od fiaska FTX, ku ktorému došlo v novembri 2022. Vtedy vznikli tisíce nových adries, pretože investori stiahli svoje bitcoiny z FTX a iných centralizovaných búrz. Odvtedy sa cena bitcoinu vrátila na úroveň pred kolapsom FTX a dynamika nových používateľov opäť rastie.

Krátkodobí držitelia pri peniazoch

Od začiatku roka 2023 ziskové trhové podmienky dostali mnohých krátkodobých držiteľov (STH) do ziskových pozícií. Je to do veľkej miery spôsobené rotáciou kapitálu od dlhodobých držiteľov, ktorí kapitulovali počas nedávneho poklesu, ktorý na niektorých burzách stlačil ceny až na 16 000 dolárov. Dlhodobí držitelia (LTH) zaznamenali určité zlepšenie svojich držieb, ich cenová základňa je však rôznorodá a mnohí LTH stále držia relatívne drahé mince nakúpené počas poslednej býčej rely, ktorá sa odohrala do konca roka 2020 a v priebehu roka 2021.

Graf 2: Relatívny zisk a strata dlho- a krátkodobých držiteľov. Zdroj: Glassnode.

STH so ziskom majú tendenciu predávať, najmä preto, že cena bitcoinu vzrástla na úroveň, ktorá dáva novým držiteľom šancu na 30-až 40-percentného zisku. Napriek tomu mnohí z „nových“ investorov sú pravdepodobne súčasťou kohorty inštitucionálnych LTH s vyšším presvedčením a plánom držať tieto mince s nižšou cenou, aby ich neskôr v cykle predali pri riadnej býčej rely.

Všetky peňaženkové kohorty dosahujú zisky

Hodnotenie trendu akumulácie (ATS) je metrika, ktorá meria dynamiku ponuky siete Bitcoin z pohľadu akumulácie a distribúcie. Okrem toho sa ATS dá rozdeliť na jednotlivé peňaženkové kohorty, takže analytici a investori môžu sledovať nákupné a predajné správanie investorov rozdelené podľa veľkosti ich investície. To je užitočné, pretože investori na rôznych úrovniach majú tendenciu správať sa podobne, čo poskytuje väčšie rozlíšenie signálu. Individuálni investori sa považujú za investorov na nižších úrovniach akumulácie, zatiaľ čo inštitucionálni hráči majú zvyčajne hlbšie vrecká, a teda aj väčšie podiely. Hodnota ATS je na úrovni 0,05, čo znamená najvyššie úrovne distribúcie od augusta 2022.

Graf 3: Hodnotenie trendu akumulácie (ATS) podľa kohorty. Zdroj: Glassnode.

Skúmanie ATS podľa kohort v grafe vyššie ukazuje, že všetky peňaženkové kohorty predávajú, čo zvyčajne môže predchádzať poklesu ceny bitcoinu. Nie je prekvapujúce, že investori predávajú. Po krachu FTX sa investori pustili do nákupov bitcoinov. Zatiaľ čo záplava držiteľov bitcoinu po bankrote FTX kapitulovala, iní sa chopili príležitosti kúpiť tokeny s nižšou cenou. Mnohé z týchto mincí s nižšou cenou sa teraz pravdepodobne predávajú so značným ziskom – zatiaľ čo iné mince sa ukladajú do offline peňaženiek.

Poznámka o znehodnotení a inflácii

Centralizované uchovávanie hodnoty bolo vždy problémom, najmä keď vlády znehodnocovali národné meny tlačením peňazí, čo viedlo k tomu, že vlády míňali viac peňazí. Občania dostávajú menej hodnoty a zvyšuje sa inflácia. Toto sa deje, odkedy vlády vydávajú menu. Dokonca aj zlato a striebro, ktoré kedysi naši predkovia používali na výmenu hodnoty, podliehalo znehodnocovaniu. Bitcoin rieši problém menového znehodnotenia tým, že odstraňuje možnosť kohokoľvek, vlády či jednotlivca, náhodne vytvoriť alebo vytlačiť viac bitcoinov. BTC sa musia ťažiť prostredníctvom náročného procesu nazývaného Dôkaz o Práci (PoW). Ťažba bitcoinu nie je triviálna a vyžaduje si špecializované vybavenie s veľkými nárokmi na energiu. S cieľom kontrolovať infláciu bol celkový počet bitcoinov, ktoré možno vyťažiť, stanovený na 21 miliónov tokenov.

Bitcoiny sa presúvajú do vlastnej úschovy

Odkedy Čína v máji 2021 zakázala ťažbu bitcoinov, počet bitcoinov, ktoré sa dostali z búrz do vlastného úložiska, prudko vzrástol. Vlastná úschova bitcoinov sa vzťahuje na praktiku, keď jednotlivec drží a spravuje svoje vlastné bitcoiny, na rozdiel od ich zverenia službe tretej strany, ako je napríklad burza. To umožňuje majiteľovi mať plnú kontrolu a zodpovednosť nad svojimi prostriedkami bez toho, aby sa spoliehal na centralizovaného sprostredkovateľa. Vlastnú úschovu je možné dosiahnuť použitím bezpečnej peňaženky, napríklad hardvérovej peňaženky alebo softvérovej peňaženky nainštalovanej na osobnom zariadení.

Graf 4: Zmena nelikvidnej ponuky. Zdroj: Glassnode.

Za posledné dva roky boli tisíce bitcoinov presunuté do vlastnej úschovy. Zaujímavé je, že udalosti z roku 2022 zrejme urýchlili prechod k vlastnej úschove. Po invázii na Ukrajinu vo februári 2022 sa veľké množstvo BTC presunulo do offline peňaženiek. Neskôr v minulom roku vyhlásili bankrot spoločnosti LUNA, Three Arrows Capital a Voyager Digital, čo vytvorilo ešte väčšiu aktivitu v nelikvidnej ponuke. A napokon bankrot FTX v novembri ukončil rok posledným výbuchom, keď sa hodnota v miliardách dolárov presunula do vlastného úložiska.

Dôvody tohto presunu k decentralizovanému úložisku sú zrejmé – okrem klesajúcej dôvery v centralizované úložiská držitelia bitcoinov čoraz viac preferujú držbu vlastných mincí. Zároveň sú peňaženky BTC čoraz lepšie. Vývojári peňaženiek hľadajú inovácie a niektorí z nich poskytujú metódy prístupu s viacerými podpismi,  a vyvíjajú možnosti prevodov najbližším príbuzným aj možnosti pri strate kľúčov. Aj keď bitcoin existuje už 14 rokov, bežné nástroje, ktoré budú poskytovať prístup verejnosti, sa stále vytvárajú. Je pravdepodobné, že najlepšie nástroje sú ešte stále v procese prípravy na vývoj.


Ďalšie články