Autor známeho komiksu Dilbert dostal stopku za tvrdú kritiku černochov, ktorí v prieskume uviedli, že nie je v poriadku byť biely

Fp6JC_MWwAMlGL2 Časť zo svetoznámej komiksovej série Dilbert. Foto: LL Cool Marc/Twitter

Viaceré americké médiá cez víkend oznámili ukončenie vydávania komiksu Dilbert. Jeho autor Scott Adams vo vysielaní na YouTube tento týždeň označil černochov za členov „nenávistnej skupiny“. V prieskume verejnej mienky sa totiž až 26 percent černošských respondentov vyjadrilo, že nie je v poriadku byť biely.

Komiksová séria, ktorá si uťahuje z kancelárskej práce, vychádza už roky, a to nielen v amerických médiách. Uverejňuje ju napríklad aj český spravodajský portál iDNES. V obehu je už od roku 1989. Autor komiksov Scott Adams zarobil na sérii Dilbert podľa odhadov už viac ako 70 miliónov dolárov.

Smršť verejnej kritiky sa na Adamsa spustila po tom, čo mal v stredu rasistické narážky na černochov. „Najlepšia rada, ktorú by som dal bielym ľuďom, je, aby sa od černochov držali ďalej,“ uviedol naživo na svojom YouTube kanáli. V anglickom origináli pritom použil expresívnejší slovník.

Adams, ktorý je bielej pleti, hovoril vo svojej relácii s názvom Real Coffee with Scott Adams o prieskume, ktorý zisťoval, či ľudia súhlasia s výrokom „je v poriadku byť biely“ (na videu približne od 14. minúty). K celistvosti obrazu sa hodí doplniť, že americká mimovládka Liga proti hanobeniu (ADL) bojujúca proti antisemitizmu tvrdí, že si tento výrok údajne osvojili niektorí belošskí extrémisti hlásajúci nadradenosť bielej rasy.

Väčšia časť amerických respondentov tmavej pleti s týmto výrokom súhlasila (56 percent). Boli však aj takí, ktorí si neboli istí (21 percent) a Adams poznamenal, že 26 percent respondentov tmavej pleti uviedlo opačný názor – nie je v poriadku byť bielym.

Vo vysielaní následne opakovane uviedol, že ak pre polovicu černochov nie je v poriadku, ak je človek biely, tak ide o „nenávistnú skupinu“ alebo „rasistickú nenávistnú skupinu“. Taktiež povedal, že táto situácia sa už „nedá vyriešiť“ a poradil bielym ľuďom, aby sa od černochov držali ďalej.

V reakcii na vysielanie začalo množstvo novín vyraďovať komiks Dilbert z obehu. Ukončenie publikovania komiksu Dilbert do soboty večera oznámili denníky Los Angeles Times, Chicago Tribune a San Antonio Express-News, ako aj mediálna skupina The USA Today Network. Médiá označili Adamsove výroky za rasistické, nenávistné a diskriminačné. „Nie sme domovom pre tých, ktorí hlásajú rasizmus. Určite im nechceme poskytovať finančnú podporu,“ uviedol Chris Quinn, šéfredaktor clevelandského denníka The Plain Dealer.

Adams sa proti konaniu redakcie ohradil na sociálnych sieťach a uviedol, že dotyční redaktori ho nenávidia. V sobotu tiež uviedol, že sa vo svojich predchádzajúcich vyhláseniach snažil povedať, že „ku každému by sa malo pristupovať ako k jednotlivcovi“.

Autora známych komiksov sa zastal aj miliardár a majiteľ Twitteru Elon Musk. „Média sú rasistické,“ uviedol v jednom zo svojich komentárov na sociálnej sieti. Dodal, že „veľmi dlho boli americké médiá rasistické voči ľuďom inej ako bielej pleti, teraz sú rasistické voči bielym a Ázijcom“.

Na celej kauze je tiež paradoxné, že Adams vďaka tomu získava pozornosť verejnosti. Na svojom twitterovom účte zverejnil príspevok s fotkou, na ktorej ukazuje, ako mu od zverejnenia videa po stovkách rastie počet sledujúcich.


Ďalšie články