Pred 200 rokmi sa (ne)narodil Július Andrássy – naša európska osobnosť. Po tom, ako ho v jeho neprítomnosti popravili, urobil bájnu kariéru

Július Andrássy. Foto: Wikimedia Július Andrássy. Foto: Wikimedia

Gróf Július Andrássy bol politik európskeho formátu, uhorský ministerský predseda, diplomat a revolucionár. Dalo by sa pokračovať, zoznam by bol dlhý.

Miesto a dátum narodenia grófa Júliusa Andrássyho je dodnes predmetom sporov. Hoci sa často uvádza ako dátum 8. marec a miesto Vlachovo, jedno zo sídiel Andrássyovcov, podľa záznamu v košickej matrike bol Július Andrássy pokrstený 3. marca v Košiciach. O jeho narodení v Košiciach svedčí aj záznam v parížskej matrike, kde sám gróf uviedol pri príležitosti svojho sobáša ako miesto narodenia Košice.

Život Júliusa Andrássyho bol dynamický. Bol jedným z vodcov maďarskej revolúcie v rokoch 1848 – 1849. Po jej porážke a víťazstve Habsburgovcov ho za to v roku 1851 popravili. Stalo sa to však v jeho neprítomnosti. Aj to bolo možné.

V tejto súvislosti potom znie jeho ďalšia kariéra až neuveriteľne. Po pár rokoch bol gróf amnestovaný a v roku 1867 sa po rakúsko-uhorskom vyrovnaní, o ktoré sa významnou mierou zaslúžil, stal ministerským predsedom Uhorska. Vystriedal však aj najvyššie funkcie na postoch ministerstiev, ktoré boli pre rakúsku a uhorskú časť monarchie spoločné. Zastával post ministra obrany a financií. Najvýraznejšie sa v rokoch 1871 – 1879 prejavil ako minister zahraničných vecí Rakúsko-Uhorska.

Andrássy zohral významnú úlohu ako jeden z iniciátorov a hlavných aktérov Berlínskeho kongresu v roku 1878. Ten mal vyriešiť sériu konfliktov na Balkáne, známu ako Veľká východná kríza. Tieto konflikty sa týkali najmä územia Osmanskej ríše, ktorá pod tlakom viacerých povstaní a bojov za nezávislosť strácala svoje pozície. Do konfliktu sa vtedy zapojilo Ruské impérium, ktorého armáda sa zastavila až na predmestí Istanbulu.

Na Berlínskom kongrese sa naplno prejavil diplomatický talent grófa Andrássyho. Pre Rakúsko-Uhorsko dopadol kongres dobre. Ruský vplyv na Balkáne bol oslabený, zamedzilo sa vzniku veľkých slovanských štátov, ktoré vznikli po predchádzajúcej porážke Osmanskej ríše a Bosna a Hercegovina sa dostali pod rakúsko-uhorskú správu. Tým bol načrtnutý aj balkánsky vektor, ktorým sa uberala veľmocenská politika našej bývalej monarchie až do svojho zániku.

Berlínsky kongres (1878). Július Andrássy (v strede) bol jedným z najvplyvnejších európskych diplomatov a významne ovplyvnil výsledky kongresu. Foto: wikimedia

SNM – Múzeum Betliar, ktoré uchováva pamäť rodu Andrássyovcov, pri tejto príležitosti venovalo rok 2023 oslave osobnosti grófa Júliusa Andrássyho. Počas celého roka múzeum plánuje viacero podujatí, ktoré priblížia nielen grófov život, ale aj životný štýl aristokracie v 2. polovici 19. storočia.

Múzeum Trebišov – Kaštieľ Andrássyovcov, ktoré bolo jedným zo sídiel Júliusa Andrássyho, pripravilo v stredu 8. marca program k oslave 200. výročia jeho narodenia a od 9. marca pri tejto príležitosti otvára výstavu s názvom Andrássy 200.


Ďalšie články