Zlý trend pokračuje: Aj v novom roku sa rodí výrazne menej detí. Také nízke čísla sme nemali vyše 100 rokov

Birth rate decreasing and declining concept. Demographic decline icon. baby crawling down a descending chart. Vector Illustration Foto: profimedia.sk

V januári 2023 sa podľa Štatistického úradu narodilo iba 3 859 detí. Nielenže pokračuje mimoriadne zlý trend z minulého roka, on sa ešte ďalej zhoršuje. Čaká nás zrejme najhorší rok pre demografiu od roku 1918. Prudko sa zhoršuje aj počet uzavretých sobášov, narastá, naopak, počet rozvodov.

Keby sme žili v inej krajine, už dávno by z toho bola téma titulných strán novín, prvá správa televíznych novín a mnohých diskusných programov. Téma by pútala pozornosť politikov a ešte viac odborníkov na demografiu. U nás je ticho. Pritom by sme mali po celej krajine biť na poplach: Slovensko totiž prudko demograficky upadá, a čísla zo začiatku nového roka sú najhoršie za vyše sto rokov, odkedy meriame pôrodnosť na území Slovenskej republiky.

Porovnanie je katastrofálne aj s minulým rokom, keď sa narodilo iba 52 668 detí, dokonca aj s rokom 2002, keď sa na Slovensku narodilo najmenej detí za 100 rokov. Je vážna obava, že tento rok všetky tieto negatívne rekordy prekonáme.

Nejde totiž iba o čísla za jeden mesiac či nejaký náhly výkyv, ide o dlhodobý klesajúci trend. Už vyše päť rokov sa u nás rodí čoraz menej detí, a aj mimoriadne nízke čísla sa v posledných mesiacoch ešte prudšie prepadávajú. A zodpovední tohto štátu trestuhodne mlčia.

Posúďte sami.

V januári 2023 sa podľa Štatistického úradu narodilo iba 3 859 detí, čo je hrozivo nízke číslo bez ohľadu na to, s čím ho porovnáte. Je nízke s najhoršími mesiacmi minulého roka a je nízke aj v porovnaní s januárom 2022 alebo januárom 2021 (a všetkými januármi späť do minulosti, odkedy túto štatistiku vedieme).

V decembri minulého roku sa narodilo 3 971 detí, v novembri 2022, čo bol za dlhé obdobie najhorší mesiac pre slovenskú demografiu, dokonca len 3 894 detí. V januári 2023 sa teda narodilo najmenej detí, odkedy Štatistický úrad zverejňuje údaje po mesiacoch. Tretí mesiac po sebe sa rodí menej ako 4-tisíc detí, vo februári, ktorý mal len 28 dní, to nepochybne bude rovnako.

Medziročne to pôsobí priam hrozivo.

Počas desiatich z 12 mesiacov roka 2022 sa narodilo vždy viac ako 4-tisíc detí mesačne. Aj tak to bolo málo a počet živonarodených detí medziročne mierne poklesol. Za uplynulé mesiace je však pokles ešte dramatickejší. Pod 4-tisíc detí za mesiac sme v minulosti neklesli ani vo februári, ktorý je najkratším mesiacom v roku. Január 2023 je tak pre demografiu najhorším mesiacom v moderných dejinách.

Na porovnanie, v januári 2022 sa narodilo 4 398 detí, v januári 2021 dokonca 4 665 detí. Obidva tieto kalendárne roky sme pritom zaznamenávali prepad demografie, čiže nešlo o nijako vysoké čísla. Teraz klesáme aj oproti nim. Ak tieto údaje prepočítame na percentá, oproti januáru 2022 sa narodilo tento rok o vyše 12 percent menej a oproti januáru 2021 dokonca o vyše 17 percent menej detí. Oproti januáru 2020 dokonca o vyše 22 percent detí menej.

Ak by sme sa tento rok držali januárovej miery pôrodnosti, narodilo by sa na Slovensku len čosi vyše 46-tisíc detí, čo by bol historický prepad hlboko pod úroveň 50-tisíc narodených detí. Dá sa predpokladať, že ako každý rok, aj tento rok sa v letných mesiacoch (júl-september) narodí mierne viac detí, otázkou je, či napriek miernemu zvýšeniu v lete nebude pokračovať strmý prepad po zvyšok roka.

Demograficky najhorší bol doteraz rok 2002, keď sa narodilo iba 50 841 detí, tento rok však budeme atakovať čísla pod 50-tisíc. Ak sa pozriete na štatistiku narodených detí od roku 1919, ani raz a ani počas vojny sme tak nízko ešte neklesli. Počas druhej svetovej vojny sa u nás rodilo vyše 80-tisíc detí, v troch obdobiach minulého storočia sme mali pôrodnosť vyše 100-tisíc detí ročne (1921–1926, potom 1951 –1952, napokon 1978–1979), a teraz nám hrozí strmý pád blížiaci sa k úrovni okolo 45-tisíc detí.

Nejde iba o pôrodnosť. Prudko klesá aj počet uzavretých sobášov.

V januári 2023 bolo uzavretých iba 503 sobášov, aj tu ide historicky o najnižšie číslo. Hoci sobáše sa zväčša uzatvárajú v teplejších letných mesiacoch, také nízke číslo sme za dlhé roky ešte nezaznamenali. Ešte pred piatimi rokmi sa uzatváralo vyše tisíc sobášov v januári. V januári roku 2017 to bolo 1159 sobášov, v januári 2016 1199 sobášov), teraz už len menej ako polovica z toho.

Naopak, už tretí rok rastie v januári počet rozvodov. Tento rok ich bolo až 672, rok predtým 563 a dva roky predtým 502 za prvý mesiac v roku.

Porovnávanie počtu uzavretých sobášov a rozvodov je mierne zložitejšie, keďže lockdowny počas čínskeho vírusu spôsobili istú nepravidelnosť, ale najmä sobášnosť s pôrodnosťou dlhodobo súvisí.

Na Slovensku sa teda odohráva pomerne vážna sociálna dráma a slovenská politika sa tým nijako nenechá rušiť. Na zhoršujúce sa trendy nereaguje vláda, prezidentka, ani parlamentná opozícia. Vo volebnom roku úplne nepochopiteľná vec.

https://standard.sk/330269/prudky-prepad-porodnosti-minuly-rok-sa-narodilo-o-takmer-4-tisic-deti-menej/

Ďalšie články