Mečiar chcel založiť stranu. Mal volať primátorom, ale tí ho odmietli

Vladimír Mečiar Foto: Michal Svítok/TASR

Šancu uchádzať sa o priazeň voličov v predčasných parlamentných voľbách chcel vraj skúsiť aj slovenský expremiér Vladimír Mečiar. Kontaktovať mal prinajmenšom dvoch primátorov krajských miest.

Osemdesiatročný slovenský expremiér stále cíti, že má Slovensku čo ponúknuť. Žilinského a trenčianskeho primátora oslovil s návrhom na založenie politickej strany primátorov a starostov, informuje denník SME.

Žilinský primátor Peter Fiabáne sa s ním síce stretol, ale podobný návrh odmietol. U druhého adepta nepochodil ani toľko. „Nevidel som žiaden dôvod sa s ním stretnúť. Keby som aj vedel, o čom by malo byť stretnutie s ním, určite by som sa nepotreboval o niečom podobnom rozprávať,“ povedal pre SME trenčiansky primátor Richard Rybníček.

Akú predstavu mal expremiér

Mečiar hovorí o tomto projekte zhruba od vlaňajších komunálnych volieb najmä na alternatívnych médiách. Jeho myšlienkou bolo využiť intelektuálny a manažérsky potenciál nezávislých kandidátov, ktorí boli v týchto voľbách najúspešnejší, na vytvorenie akejsi strany regiónov. Sám priznal aj to, že kontaktoval viacerých primátorov a starostov a konštatoval, že sa od nich nedočkal žiadnej väčšej iniciatívy, hoci niektorým sa ním navrhovaný projekt pozdával.

Spomínaná strana regiónov, ktorú by tvorili najmä nezávislí kandidáti z komunálnych a regionálnych volieb a osobnosti z regiónov, by podľa Mečiarových slov mohla byť oveľa úspešnejšia najmä po zmene zo súčasného pomerného volebného systému do Národnej rady na väčšinový, poprípade kombinovaný. Potom by takíto ľudia so znalosťami miestnych pomerov zohrávali na celoštátnej úrovni podstatne väčšiu úlohu. Bývalý premiér považuje za nevyhnutné, aby k takejto zmene na Slovensku došlo.

Pohorel aj v roku 2019

Mečiar vstúpil do politického života po roku 1989 v rámci hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN), za ktoré získal v roku 1990 prvýkrát poslanecký mandát. Na pôde tohto politického subjektu založil v marci 1991 najskôr platformu, ktorá prerástla nasledujúci mesiac do založenia novej strany Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS). Od jej vzniku v roku 1991 bol jej predsedom 21 rokov až do 26. apríla 2012, keď oznámil svoj odchod z čela strany.

V deväťdesiatych rokoch bol Mečiar trikrát predsedom slovenskej vlády. V tomto období došlo k únosu prezidentovho syna Michala Kováča ml. (1995), zabitiu Róberta Remiáša (1996) a v roku 1997 k zmarenému referendu o vstupe Slovenska do NATO.

O návrat do politiky sa Mečiar pokúsil aj v novembri 2019, keď sa na republikovom sneme zišli 9. novembra v Trenčíne členovia strany Slovenská liga. Delegáti zvolili 77-ročného Vladimíra Mečiara za predsedu strany a súčasne aj za lídra kandidátky.

Koncom novembra 2019 však Mečiar zmenil názor a rozhodol sa, že v parlamentných voľbách kandidovať nebude. Slovenská liga získala vo voľbách, ktoré sa konali 29. februára 2020, napokon iba 809 platných hlasov, čo bolo 0,02 percenta hlasov voličov.

(tasr, est)


Ďalšie články