Chomsky: Rusi na Ukrajine sú humánnejší ako Američania v Iraku

NOAM CHOMSKY Noam Chomsky v Olomouci v roku 2014. Foto: Profimedia.sk

Spojené štáty zásobujú Ukrajinu zbraňami s cieľom oslabiť Rusko. To sa na Ukrajine správa humánnejšie ako USA v Iraku. To sú len niektoré z myšlienok, ktoré vo svojom najnovšom rozhovore vyslovil jeden z najvplyvnejších svetových intelektuálov Noam Chomsky.

Ukrajina nie je slobodným hráčom a ako štát je závislá na tom, čo určia Spojené štáty. V rozhovore pre britský politický a kultúrny magazín New Statesman z konca apríla to uviedol Noam Chomsky, lingvista a známy ľavicový kritik americkej zahraničnej politiky.

Zároveň tiež konštatoval, že Washington zásobuje Kyjev zbraňami len pre to, aby oslabil Rusko. „Pre USA je to výhodná ponuka. Za zlomok kolosálneho vojenského rozpočtu sú Spojené štáty schopné vážne degradovať vojenské sily svojho jediného skutočného vojenského protivníka,“ doplnil.

Chomsky zároveň skonštatoval, že Rusko na Ukrajine bojuje humánnejšie ako bojovali Spojené štáty v Iraku od roku 2003. „Nenaznačujem to, je to zrejmé,“ tvrdí. Svoj výrok podporuje slovami o nižšom počte civilných obetí, menšom rozsahu zničenej infraštruktúry či menšom ohrození delegátov OSN.

Vojna a mier

Chomsky sa vyjadril aj k okolnostiam vstupu Fínska a Švédska do NATO. Podľa jeho mienky tento krok nemal „nič spoločné so strachom z ruského útoku“ a skonštatoval, že tvrdenia o tom, že Rusko by mohlo ohroziť ktorúkoľvek krajinu, predstavujú „západnú propagandu“. Nazdáva sa tiež, že vstup do NATO dáva vojenskému priemyslu oboch severských krajín „veľké nové trhové príležitosti [a] nový prístup k pokročilému vybaveniu“.

Na otázku, akú podobu by mohlo mať potenciálne urovnanie vojny na Ukrajine, Chomsky odpovedal: „V prvom rade Ukrajina nebude členom NATO. To je červená čiara, na ktorej trval každý ruský vodca od [bývalého ruského prezidenta Borisa, pozn. red.] Jeľcina a [bývalého sovietskeho prezidenta Michaila, pozn. red.] Gorbačova.“ Dodal, že Ukrajina získa postavenie Rakúska počas studenej vojny alebo dnešného Mexika. Mierová dohoda by podľa neho zahŕňala Ukrajinu, ktorá by poskytla „určitý stupeň autonómie“ regiónu východného Donbasu. Otázka Krymu by sa vraj mala riešiť neskôr.

Korene na Ukrajine

Celým menom Noam Avram Chomsky (1928) má v súčasnosti 94 rokov a k Ukrajine má aj osobný vzťah, keďže sa na nej narodil jeho otec William pred emigráciou do USA. Matka Elsie zasa pochádzala z územia dnešného Bieloruska.

Chomsky si najprv vybudoval kariéru v oblasti jazykovedy. Preslávil sa okrem iného svojou teóriou univerzálnej gramatiky. Tá považuje reč za geneticky predisponovanú; vrodená šablóna slúži ako matrica, na ktorú potom človek napasuje ktorýkoľvek z jazykov.

Neskôr sa stal verejne známym ako politický komentátor a kritik zahraničnej politiky USA, ktorú širšie započal v súvislosti s vojnou vo Vietname. Chomsky tiež aktívne kritizuje kapitalistické zriadenie a venuje sa analýze masmédií a propagandy. Napísal niekoľko bestsellerov a podľa Top global intellectuals of 2005 (internetového hlasovania z roku 2005) a časopisov Prospect magazine a Foreign policy bol zvolený za najvplyvnejšieho intelektuála sveta.


Ďalšie články