Washington Post: Zelenskyj navrhol zničiť ropovod Družba či okupovať ruské mestá

Volodymyr Zelenskyj Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhoval, aby Ukrajina viedla vojnu agresívnejším spôsobom než doteraz. Stratégia zahrňovala napríklad okupáciu ruských pohraničných miest či vyhodenie ropovodu Družba do vzduchu.

V sobotu o tom napísal americký denník Washington Post. Odvoláva sa na uniknuté tajné dokumenty americkej spravodajskej služby, ktoré sa objavili na platforme Discord. Tie opisujú Zelenského internú komunikáciu s najvyššími vojenskými vodcami.

Zo zverejnenia týchto materiálov na internete je obvinený zamestnanec Vzdušných síl Národnej gardy USA Jack Teixeira. Americký denník zdôrazňuje, že Pentagon nespochybnil pravosť materiálov.

Zo stoického lídra agresor

Médium konštatuje, že uniknuté informácie „odhaľujú vodcu s agresívnymi inštinktmi, ktoré ostro kontrastujú s jeho imidžom na verejnosti ako pokojného a stoického štátnika odolávajúceho brutálnemu náporu Ruska“.

V niektorých prípadoch vraj Zelenskyj krotí ambície svojich podriadených, ale v niekoľkých ďalších sám navrhuje riskantné vojenské akcie.

Napríklad na stretnutí koncom januára podľa dokumentu s označením „prísne tajné“ navrhol „uskutočniť útoky v Rusku“ a zároveň presunúť ukrajinské pozemné jednotky na nepriateľské územie, aby „obsadili bližšie nešpecifikované ruské pohraničné mestá“. Cieľom bolo, aby mal Kyjev lepšiu vyjednávaciu pozíciu pri rokovaniach s Moskvou.

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov pred pár dňami uviedol, že Ukrajina chce ukončiť vojnu s Ruskom do tohtoročnej zimy. Ukrajina podľa Danilova plánuje oslobodiť všetky svoje územia vrátame polostrova Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Na otázku Washington Post, či navrhol okupáciu častí Ruska, Zelenskyj označil tvrdenia amerických tajných služieb za „predstavy“, ale obhajoval právo použiť na obranu svojej krajiny nekonvenčné taktiky.

Útoku za hranicami Ruska sa obávajú aj Spojené štáty

Koncom februára na porade s generálom Valerijom Zalužnym, hlavným veliteľom ukrajinských ozbrojených síl, vraj Zelenskyj „vyjadril znepokojenie“, že „Ukrajina nemá rakety dlhého doletu schopné zasiahnuť rozmiestnenie ruských jednotiek v Rusku, ani nič, čím by na ne zaútočila“.

Zelenskyj potom podľa uniknutého materiálu navrhol, aby Ukrajina dronmi zaútočila na nešpecifikované miesta koncentrácie ruských vojsk v západoruskej Rostovskej oblasti.

Pre americký denník však uviedol, že Ukrajina „nezvažuje“ použitie rakiet dlhého doletu na zasiahnutie Ruska. „Nikto v našej krajine nevydal rozkazy na ofenzívy alebo útoky na ruské územie,“ povedal líder nášho východného suseda.

Ukrajinskí vojaci nakladajú náboje do tanku v meste Časiv Jar. Foto: TASR/AP

Ukrajina pritom minulý týždeň získala od Spojeného kráľovstva rakety s dlhým doletom Storm Shadow, ktoré môžu zasiahnuť ciele hlboko za frontovou líniou. Ruská diplomacia to označila za „extrémne nepriateľský krok Londýna, ktorý povedie k vážnemu vyostreniu situácie“. Hovorca britského veľvyslanectva vo Washingtone odmietol komentovať, či by Zelenského uniknuté poznámky mohli pozastaviť toto rozhodnutie Londýna.

Washington Post pripomína, že pre Biely dom je to citlivá téma, lebo sa obáva, že zasiahnutím cieľa na ruskom území by sa ukrajinský konflikt vymkol spod kontroly. Preto Spojené štáty v minulosti nereagovali na ukrajinskú požiadavku o dodanie taktických balistických rakiet ATACMS s dosahom tristo kilometrov.

Hnev na Orbána

Na stretnutí s vicepremiérkou Ukrajiny Juliou Svyrydenkovou navrhol Zelenskyj „vyhodiť do vzduchu“ ropovod Družba, ktorého južná vetva dodáva ropu na Slovensko, do Česka a Maďarska.

Dokument uvádza, že zničenie Družby by poškodilo „priemysel maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý sa vo veľkej miere zakladá na ruskej rope“. Orbán udržiava s Ruskom napriek jeho agresii na Ukrajine politické a ekonomické vzťahy, Ukrajinu však podporuje humanitárne, rovnako ale Maďari zaviedli všetky sankcie proti Rusku.

Predstavitelia amerických spravodajských služieb však v dokumente pripúšťajú, že Zelenskyj bol na Maďarsko nahnevaný, a preto mohlo ísť o „zveličené, bezvýznamné hrozby“. Takéto konštatovanie sa však nenachádza pri ostatných Zelenského vojenských hrozbách.

Južná vetva ropovodu sa pri ukrajinsko-slovensko-maďarskom pohraničí delí na dve ďalšie vetvy. Jedna smeruje na Slovensko a druhá do Maďarska. Washington Post nešpecifikuje, či k prerušeniu ropovodu malo dôjsť len v jeho časti vedúcej do Maďarska alebo ešte pred uzlom, ktorý rozvetvuje dodávky do susedných krajín.

Viktor Orbán. Foto: Orbán/Facebook

Zelenskyj: Cieľom protiofenzívy nie je útok na ruské teritórium

Ukrajinský líder od minulého týždňa navštevuje spojencov v snahe zabezpečiť ďalšie dodávky zbraní a získať financie na obnovu toho, čo zničil viac ako rok trvajúci konflikt.

V nedeľu ukrajinská hlava štátu prvýkrát od začiatku vojny navštívila Nemecko. Na stretnutí s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom Zelenskyj uistil, že pripravovaná ukrajinská protiofenzíva je zameraná výlučne na oslobodenie Ruskom okupovaných území Ukrajiny, nie na útoky na ruské teritórium.

„Nezaútočíme na ruské teritórium. Oslobodíme naše obsadené územia… Nemáme na to čas, sily ani zbrane nazvyš,“ uviedol Zelenskyj.

Scholz Zelenskému povedal, že Nemecko bude Ukrajinu podporovať „tak dlho, ako to bude potrebné“. Francúzsky líder Emmanuel Macron zas sľúbil Ukrajine dodať ďalšie desiatky obrnených vozidiel a vycvičiť ukrajinských vojakov na ich používanie. Aj talianska premiérka Giorgia Meloniová prisľúbila Ukrajine pokračovanie vojenskej, finančnej a ďalšej pomoci.


Ďalšie články