Šeliga: Demokrati sú stále pripravení diskutovať o spájaní

Programový snem Za ¾udí schválil kandidatúru nieko¾kých primátorov a predsedov krajov Juraj Šeliga. Foto: Michal Svítok/TASR

Demokrati sú stále pripravení diskutovať o spájaní. Uviedol to člen strany a poslanec parlamentu Juraj Šeliga v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Podľa poslanca a podpredsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislava Gröhlinga máme na pravej strane politického spektra viac predsedov, než voličov. Podotkol ale, že súčasné neúspešné spájanie môže naznačovať vývoj, aký by nastal po voľbách v prípade, ak by sa tieto subjekty dostali to parlamentu. On sám sa chce zasadzovať za hodnotové spájanie.

Demokrati sú pripravení diskutovať o vyslovení dôvery vláde, konštatoval Šeliga. Dodal ale, že chcú vidieť programové vyhlásenie vlády. Uviedol tiež , že ich strana má určité priority. Gröhling dodal, že SaS plánuje úradníckej vláde vyjadriť podporu.

Šeliga neskôr vyzval na stiahnutie návrhu na mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorú chce zvolať hnutie OĽaNO. Má výhrady najmä voči zaradeniu novely Trestného poriadku od poslanca Tomáša Tarabu (Život-národná strana), ktorá by podľa Šeligu de facto zrušila Úrad špeciálnej prokuratúry.

Podľa zverejneného programu mimoriadnej schôdze by tento bod mal byť ako prvý. Šeliga to uviedol v tlačovej správe, ktorú poskytol Matúš Mandrák. Uviedol v nej tiež, že strana Demokrati v Národnej rade SR nepodporí takýto program schôdze, keďže chcú špeciálnu prokuratúru chrániť, nie rušiť.

„Proti tomuto návrhu zákona bojujem od novembra a podarilo sa dosiahnuť jeho stiahnutie z 90. schôdze. Tým pádom fakticky nemal šancu prejsť v tomto volebnom období. A potom to OĽaNO zaradí ako prvý bod na mimoriadnu schôdzu?,“ pýta sa poslanec Šeliga. Dodal, že ho neprekvapuje, že strana Smer plánuje hlasovať za otvorenie schôdze a jej predseda Robert Fico nemá problém rokovať, rovnako ako Taraba. „A to ani nehovorím o tom, že Taraba má pripravenú aj ďalšiu novelu, ktorá má fakticky zrušiť spolupracujúceho obvineného a otvárať rozsudky,“ dopĺňa poslanec. Šeliga tiež podotkol, že predseda OĽaNO Igor Matovič naňho útočí, že nechce meniť paragraf 363, čo je podľa Šeligu lož, a pritom samotné OĽaNO dá ako prvý bod mimoriadnej schôdze Tarabov návrh.

„Kolegovia, ak to myslíte s protikuropčnosťou naozaj vážne, stiahnite návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze. Lebo takto pomáhate Smeru a Žilinkovi zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. Ak ste urobili chybu, nie je hanba to povedať, ale tieto body nesmú ísť na rokovanie,“ apeluje poslanec.

(sita)


Ďalšie články