Len 130 metrov a svetu hrozilo nové napätie. Americký vojnový torpédoborec sa takmer zrazil s čínskou vojnovou loďou pri Taiwane (video)

taiwan Foto: @IndoPac_Info/Twitter, screenshot

Americká a kanadská vojnová loď preplávali v sobotu cez Taiwanský prieliv. Len o 130 metrov sa pritom minuli s čínskou vojnovou loďou, čím sa vyhli tragédii, ktorá mohla mať nedozierne následky.

Oplatí sa to? Alebo už začína byť cena za americké akcie v Taiwanskom prielive podporujúce Taiwan privysoká?

Dnes takmer došlo k zrážke amerického vojnového torpédoborca USS Chung-Hoon s čínskou vojnovou loďou. Delilo ich iba 130 metrov. Pozrite si video:

Z čínskej strany išlo o úmyselný manéver, tvrdí to americká strana, ktorá sa odvoláva na to, že preplávanie bolo ohlásené a Číňania napriek tomu podnikli svoj manéver. Zrejme tým chcú demonštrovať, že do budúcna nebudú takéto vojenské operácie USA alebo Kanady viac tolerovať. Politika strategickej neistoty sa tak môže postupne otočiť proti USA.

Čína si nárokuje Taiwan ako svoje územie, vyhrážajúc sa, že ho jedného dňa obsadí – v prípade potreby aj silou -, a v uplynulých rokoch zvýšila vojenský i politický tlak na tento ostrov. Čínska lietadlová loď Šan-tung minulý týždeň viedla dve ďalšie lode cez 180 kilometrov široký Taiwanský prieliv v rámci demonštrácie sily po tom, ako Peking v apríli uskutočnil v okolí Taiwanu letecké a námorné cvičenia.

Siedma flotila Spojených štátov oznámila, že jej torpédoborec USS Chung-Hoon a fregata HMCS Montréal Kanadského kráľovského námorníctva „vykonávali 3. júna rutinný tranzit Taiwanským prielivom cez vody, v ktorých sa v súlade s medzinárodným právom uplatňuje sloboda plavby a preletu na otvorenom mori“. Lode amerických námorných síl sa často plavia cez túto úžinu, ale je zriedkavé, aby sa takáto misia uskutočnila spolu s plavidlami inej krajiny. Naposledy sa spoločná plavba USA a Kanady cez Taiwanský prieliv uskutočnila v septembri 2022.

Kanadská armáda v sobotu na Twitteri potvrdila tento prechod a uviedla, že Washington a Ottawa sú „partnermi, ktorí pôsobia v záujme mieru a bezpečnosti v danom regióne“. Čína tieto akcie však označuje za ohrozenie mieru. Iróniou je, že presne takýto scenár pred pár rokmi americký vedec Graham Allison v svojej knihe Osudová past označil za jeden zo spôsobov, ako môže dôjsť k vojne medzi Amerikou a Čínou.

Paradoxne, k plavbe došlo v čase, keď sa americký minister obrany Lloyd Austin a jeho čínsky rezortný kolega Li Šang-fu zúčastňujú v Singapure na každoročnej medzinárodnej bezpečnostnej konferencii známej pod názvom Dialóg Šangri-La. Li je podľa bezpečnostných expertov veteránom úsilia o modernizáciu čínskej armády. Od roku 2018 čelí americkým sankciám pre nákup bojových lietadiel a ďalšieho vybavenia od hlavného ruského vývozcu zbraní, spoločnosti Rosoboronexport. (tasr, fed)


Ďalšie články