V Bošáci trhli rekord: Obec zaplavila masa ľudí

BOŠÁCA – Aké boli očakávania verzus realita? Na treťom, doposiaľ najúspešnejšom ročníku Dňa otvorených dverí Poľnohospodárskeho družstva (PD) Bošáca som čakala 20 zaparkovaných áut, 100 ľudí v areáli a 4 stánky s mäsovými a mliečnymi výrobkami. Nemohla som sa viac mýliť!

WhatsApp Image 2023-05-15 at 19.35.37 (2) Z malej akcie pre rodiny sa stal hotový festival. Bošácke družstvo v sobotu zaplavilo vyše 5-tisíc ľudí! Foto: Trenčiansky Štandard

PD na svojom facebooku po akcii informovalo, že účasť na DOD presiahla 5 000 návštevníkov. Takú návštevnosť by som čakala na festivale, nie na Dni otvorených dverí miestneho družstva.

Družstevníci však boli na vysokú účasť pripravení. Dopravu v okolí riadili, využité boli všetky možnosti parkovania, o ktorých organizátori informovali už vopred.

Prvé, čo ste si pri vstupe mohli všimnúť, boli skákacie hrady pre deti, stánky s občerstvením a pódium, na ktorom sa striedali skupiny pre dospelých (dychová hudba Bučkovanka, folklórny súbor Kasanka, skupina Ščamba či víťazka šou Česko Slovensko má talent Nikola Kusendová) s vystúpeniami pre najmenších. Tým deň spríjemnili Dúhalka aj Tárajko a Popletajka.

https://trencin.standard.sk/2750/nikola-kusendova-vitazka-talentu/

Program bol pestrý, zvlášť pre rodiny s menšími deťmi, ktoré mali možnosť povoziť sa na poníkoch, traktoroch a kombajnoch. Každú hodinu pred zrakmi divákov ostrihali jednu ovcu. Prehliadka družstva bola pre deti skutočným zážitkom, zvieratká si mohli pohladkať, nakŕmiť a odfotiť sa s nimi. Že sa nenachádzam na bežnom slovenskom družstve, som pochopila hneď, ako som uvidela konský záprah plný smejúcich sa školákov.

Nadšené reakcie návštevníkov

„Toto bola naša druhá návšteva DOD PD Bošáca,“ prezradila pre Trenčiansky Štandard Miroslava Štěpánková, mama dvoch synov v predškolskom veku. „Veľmi fandíme tomuto družstvu, nech sa im darí čo najviac,“ zaželala tamojším poľnohospodárom. „Odporúčam každému, kto tento rok nebol, aby si to o rok určite nenechal ujsť.“ S manželom a deťmi sa už teraz tešia na budúci ročník.

Miroslava Štěpánková priznala, že pravidelne kupuje výrobky bošáckych družstevníkov pre svoju štvorčlennú rodinu priamo v Bošáci, no niekedy, keď doma dôjdu zásoby, zablúdi aj do trenčianskej pobočky v Južanke, nakoľko preferuje výrobky bez pridaných aditív. Potravinám zo supermarketov neverí.

„Slovensko by potrebovalo viac takýchto Bošác,“ dodala s úsmevom.

Unikátne družstvo s 11 výrobami a 3 predajňami

Predseda predstavenstva PD Bošáca Vladimír Králik vysvetlil, za akým účelom akcia vznikla a pre koho je určená. „Deň otvorených dverí je pre detičky a pre ľudí z nášho regiónu, aby videli, že produkty, ktoré predávame v našich predajniach, sú od nás, z našich bitúnkov, z našich polí a pre našich ľudí,“ povedal pre Trenčiansky Štandard.

Jeho ambíciou je viesť družstvo týmto spôsobom aj naďalej. „To, čo si vypestujeme, zožneme a spracujeme v rámci pozberových liniek plus zvieratká, ktoré si vychováme, sa spracujú na naše kvalitné produkty a zjedia sa,“ ozrejmil proces výroby.

„Máme tri predajne: jednu v Trenčíne, spolu so Skotom (prevádzkovateľ je firma MJM Team, s. r .o., poznámka red.), jednu máme v Novom Meste a jednu v Bošáci,“ vymenoval Králik. „Čo sa týka bravčoviny a hovädziny, výrobky, ktoré predávame, sú naše. Sú to tie výrobky, ktoré porazíme na bitúnku PD Bošáca.“

https://trencin.standard.sk/10631/nasa-slavna-rodacka-a-autorka-francuzskej-polievky-dostala-cenu-mesta/

Predseda si zaspomínal aj na prvé dva ročníky DOD. „Prvý ročník tvorili 4 stánky, 25 pivných setov a hrali možno dve bošácke kapelky. Začínali sme v menšom kruhu. Druhý ročník bol trošku väčší, na ňom vystupovali traja interpreti a posledný ročník zasa narástol,“ uzavrel.

Bošácke družstvo je špecifické v mnohých smeroch, ale gro jeho úspechu je rozhodne skryté vo veľkovýrobe „všeho druhu“. PD tvorí až jedenásť závodov. „Máme rastlinnú a živočíšnu výrobu, mechanizáciu, výrobu a spracovanie mäsa, mäsových výrobkov, bitúnok, vlastnú čerpaciu stanicu, výrobňu kŕmnych zmesí, bitúnok na brojlerové kurence, tých máme okolo 8 000 ročne, tri predajne, plus VKZ-ka… už sa v tom všetkom strácam,“ poznamenal s úsmevom.

https://trencin.standard.sk/10598/zrazka-autobusu-s-kamionom-uzavrela-cast-dialnice-na-mieste-su-desiatky-zranenych/

Predseda na záver uviedol, že družstvo funguje inak ako ostatné družstvá aj v tom zmysle, že zamestnáva ľudí v regióne. Podľa jeho slov je ich okolo 90. „Takže robíme aj takú sociálnu prácu, zamestnávame aj tých ľudí, ktorí majú troška vyššie vzdelanie. V dnešnej dobe živočíšna výroba nie je tak populárna, ale som hrdý, že v rámci Bošáckej doliny je gro zamestnancov odtiaľto,“ uviedol.

Videoreportáž o PD Bošáca si môžete pozrieť na:

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=207243367586399


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac