Sexuálna výchova na školách? Rodičia o nej majú byť informovaní vopred

Na snímke piataci počas celoslovenského testovania žiakov 5. ročníka ZŠ na Cirkevnej základnej škole s materskou školou sv. Juraja v Trebišove v stredu 18. mája 2021. Foto: Roman Hanc/TASR Na snímke piataci počas celoslovenského testovania žiakov 5. ročníka ZŠ na Cirkevnej základnej škole s materskou školou sv. Juraja v Trebišove v stredu 18. mája 2021. Foto: Roman Hanc/TASR

Debata o sexuálnej výchove na školách otvorila širšiu otázku rešpektu štátu voči právam rodičov školopovinných detí, osobitne vo vzťahu k ich náboženskému a filozofickému presvedčeniu.

Slovensko má už desaťročia medzinárodnoprávny záväzok rešpektovať práva rodičov. Právny poriadok platný na našom území garantuje právo rodičov na výchovu detí v súlade s ich vlastným náboženským a filozofickým presvedčením. Napriek tomu nie je dosiaľ v školskom zákone konkretizované, ako majú rodičia toto svoje právo uplatniť vo vzťahu k škole, ktorú ich dieťa navštevuje.

Národná rada prerokúva v súčasnosti návrh zákona, ktorý posilní práva rodičov voči škole a zavedie povinnosť výchovnej inštitúcie poskytnúť rodičovi informácie o výchove a vzdelávaní v oblasti sexuálneho správania. A to vopred, keďže ide o oblasť, pri ktorej sa objavujú najväčšie riziká až pobúrenie zo strany otcov a matiek. Takto sa naplno vnesie právo na výchovu detí podľa viery a filozofie rodičov do právneho poriadku Slovenskej republiky a práva, ktoré sú súčasťou náboženskej slobody, budú v plnosti rešpektované v našom vzdelávacom systéme.

Tento návrh zákona vychádza zo situácie, ktorej čelia mnohí rodičia na Slovensku. Až od svojich detí sa dozvedia o prednáške obyčajne externej organizácie napríklad o sexuálnom správaní na ich škole a o tom, že daná prednáška bola pre ich deti povinná v rámci vyučovania. Takéto konanie neprispieva nielen k dobrým vzťahom v rámci miestnej komunity, ale priamo odporuje medzinárodným ľudsko-právnym dohovorom o náboženskej slobode.

Medzinárodných zmlúv, ktoré to upravujú, je mnoho. Len na ilustráciu uveďme článok 14 ods. 3 Charty základných práv Európskej únie: „… právo rodičov zabezpečiť vzdelanie a výchovu svojich detí v zhode s ich náboženským, filozofickým a pedagogickým presvedčením sa rešpektuje v súlade s vnútroštátnymi zákonmi, ktoré upravujú výkon tohto práva.“

Článok 2 Dodatkového protokolu k Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd zasa hovorí: „Nikomu nemožno odoprieť právo na vzdelanie. Pri výkone akýchkoľvek funkcií v oblasti výchovy a výučby, ktoré štát vykonáva, bude rešpektovať právo rodičov zabezpečovať túto výchovu a vzdelávanie v zhode s ich vlastným náboženským a filozofickým presvedčením.“

Návrh zákona teda posilní náboženskú slobodu na Slovensku a priamo zavedie povinnosť školy informovať rodiča o plánovanej výchove a vzdelávaní v oblasti sexuálneho správania. A zároveň aj právo rodiča, aby mu škola na požiadanie vopred sprístupnila najmä obsah, metodiku, ciele výchovy a vzdelávania, základné informácie o učiteľoch a prizvaných lektoroch, ako aj o edukačných publikáciách, ktoré majú byť použité, ak o to požiada.


Ďalšie články