Seniori, buďte opatrní. Toto sú najnovšie nekalé triky podvodníkov

KOŠICE – Ako uvádza na svojej Facebookovej stránke Polícia SR - Košický kraj, podvodníci sa aj v košických uliciach neustále pokúšajú oklamať seniorov. Volajú na ich mobily, či pevné linky a predstavujú sa napríklad ako ich príbuzní, policajti, lekári a súrne od nich žiadajú finančné prostriedky na rôzne účely.

scam-4126798_1280 Seniori, nenechajte sa oklamať! Foto: Pixabay.com

Príklad: Podvodník zavolá seniorovi, predstaví sa ako lekár, ktorý oznámi, že príbuzný seniora mal vážnu dopravnú nehodu, pri ktorej si odhryzol jazyk alebo leží v bezvedomí v nemocnici a súrne potrebuje peniaze na zaplatenie operácie, prípadne na uhradenie škody, ktorú mal pri dopravnej nehode spôsobiť. Seniora pritom žiada, aby s nikým o danej situácii nehovoril a niekoho nekontaktoval s odôvodnením, že by ich príbuzný mohol mať problém, pretože pri dopravnej nehode šoféroval pod vplyvom alkoholu a zranil malé dieťa, či tehotnú ženu.

Ľudia, ktorí sa uchyľujú k takým nekalým praktikám častokrát volajú v skorých ranných, alebo neskorých večerných hodinách. Zameriavajú sa hlavne na staršiu vekovú kategóriu. Ako postupovať, ak naletíte podvodníkovi? Tu je pár tipov:

  • Buďte opatrní pri poskytovaní informácií: Podvodníci často získavajú dôveru starších ľudí tým, že sa vydávajú za ich blízkych, členov rodiny alebo priateľov. Je dôležité byť obozretný. Pred odovzdaním akýchkoľvek osobných údajov alebo finančných informácií, by ste mali overiť totožnosť osoby, s ktorou komunikujete.
  • Vytvorte si bezpečnostnú sieť: V prípade, že sa vás pokúsi niekto oklamať, mali by ste mať dôvernú osobu, s ktorou sa môžete poradiť. Môže to byť blízky príbuzný, priateľ alebo sused, ktorému dôverujete. Ak máte pochybnosti o telefónnom hovore, mali by ste s týmito osobami komunikovať a overiť si informácie.
  • Informujte sa o aktuálnych podvodoch: Dôležité je byť informovaný o najnovších podvodoch a technikách, ktoré podvodníci používajú. Existujú webové stránky a organizácie, ktoré sa zaoberajú bojom proti podvodom a poskytujú informácie o najnovších tipoch a varovaní. Budete tak lepšie pripravení a schopní rozpoznať a odhaliť podvodné pokusy.

Pamätajte, že opatrnosť je kľúčová. Starší ľudia by mali byť obozretní voči neočakávaným telefonátom alebo žiadostiam o peniaze a mali by si byť istí, že komunikujú s pravou osobou. Ak máte podozrenie, že ste sa stali obeťou podvodu, okamžite sa obráťte na miestne orgány činné v trestnom konaní a informujte ich o situácii.