Spor Šimka s Hamranom: OĽaNO a Ódor sa zastali polície. Smer požaduje odvolanie policajného prezidenta

10. schôdza vlády SR Dočasne poverený minister vnútra Ivan Šimko odpovedá na otázky novinárov. Foto: Martin Baumann/TASR

Ivan Šimko minulý týždeň na sociálnej sieti napísal, že polícia musí byť pod kontrolou politikov, lebo tí skladajú účty voličom. Policajný prezident preto vraj hrozil demisiou. Ministrovo vyjadrenie sa nepáči ani OĽaNO a dočasnému premiérovi. Naopak, Smer sa Šimka zastal a vyzval ho, aby Štefana Hamrana odvolal z funkcie. Prezidentka uviedla, že sa so Šimkom stretne ešte tento týždeň a k situácii zaujme stanovisko.

Minister vnútra Ivan Šimko sa po vražde Andrey v Dubnici nad Váhom ostro pustil do mužov zákona. Pripomeňme, že matku dvoch detí zabil mačetou muž predtým obvinený z nebezpečného prenasledovania.

„Najviac ma bolí, ak sa dozviem, že vyhasol ľudský život, lebo policajt nebezpečenstvo nebral vážne alebo bol voči nemu ľahostajný alebo mal strach. Rozšírila sa u nás taká mantra, že problém je v nedostatočnom počte policajtov. Že ich údajne potrebujeme viac. Myslím si, že to nie je pravda,“ napísal Šimko s dôvetkom, že potrebujeme viac spoľahlivých policajtov, ktorí sa nevyhrážajú odchodom, ak sa im nezvýšia platy.

Najväčší rozruch však spôsobil Šimkov status o tom, že polícia si nemôže robiť, čo sa jej zachce, a patrí pod kontrolu politikov, lebo tí skladajú účty voličom. V opačnom prípade podľa neho hrozí, že polície sa začnú báť úradníci aj občania a „najlepším indikátorom takéhoto nebezpečného vývoja je, ak spozorujeme, že si táto ozbrojená zložka prestane byť schopná priznať ani očividné zlyhania“.

Pobúril Hamrana

Policajného prezidenta Štefana Hamrana ministrove statusy pobúrili, lebo polícia podľa neho v prípade Andrey postupovala v rámci svojich zákonných možností. Pripomenul, že pôvodné trestné stíhanie voči podozrivému bolo zastavené na základe posudku psychiatra. V tejto súvislosti podozrivého previezli na psychiatriu, odkiaľ ho začiatkom tohto roku prepustili.

Televízia Markíza informovala, že Hamran pre nezhody so Šimkom dokonca zvažuje demisiu. 

V pondelok 10. júla sa preto Hamran so šéfom silového rezortu dvakrát stretol osobne. Obaja si vraj otvorene vyjasnili svoje stanoviská.

Šimko po druhom stretnutí skonštatoval, že od policajného prezidenta očakáva, že si naďalej bude plniť svoje povinnosti. Jeho rezignáciu vraj nežiada a Hamran sa môže slobodne rozhodnúť. Ak policajný post prenechá niekomu inému, minister je pripravený situáciu riešiť.

OĽaNO žiada Šimkovu hlavu

Do sporu medzi obomi funkcionármi sa v stredu pridali aj niektoré politické strany. A postavili sa na stranu Hamrana.

Šimkov predchodca nominovaný hnutím OĽaNO Roman Mikulec povedal, že minister by mal položiť funkciu, lebo nevysvetlil svoje výroky o tom, že polícia musí byť pod kontrolou politiky. Slovensko si podľa exministra vnútra ďalšie obdobie politizácie polície nemôže dovoliť.

Mikulec zopakoval Šimkov status, podľa ktorého „žiadne rozviazané ruky ľudia s pištoľami a putami mať nesmú. Patria pod kontrolu politiky“. Zároveň v tejto súvislosti pripomenul medializované informácie o možnej rezignácii vedenia Policajného zboru. „Ja sa absolútne zastanem vedenia Policajného zboru a každého jedného policajta, pretože takéto výroky do dnešnej doby nepatria. X rokov sme tu bojovali za to, aby polícia mala voľné ruky a konala,“ zdôraznil Mikulec.

Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič doplnil, že výroky ministra sú hanbou a mal by preto odstúpiť. „Súčasný minister vnútra na svojom verejnom profile pred desiatimi dňami povedal, že policajti majú byť bábky politikov, a tak je to správne,“ skonštatoval Matovič s tým, že status Šimka je hodný bývalého ministra vnútra za Smer Roberta Kaliňáka.

Nespokojný je aj Ódor

Aj úradnícka vláda v stredu odmietla akékoľvek zasahovanie do práce polície v súvislosti s vyšetrovaním. Podľa jej premiéra Ľudovíta Ódora nemá žiaden člen kabinetu záujem spochybňovať políciu či hádzať jej polená pod nohy.

„Stretávam sa s ministrom vnútra aj s policajným prezidentom, diskutujeme spolu, aby nevznikali nedorozumenia na jednej alebo na druhej strane,“ uviedol Ódor. Zároveň tvrdí, že ministra vnútra nemôže odvolať, pretože vláda funguje „v režime“ dočasného poverenia. To znamená, že len prezidentka môže odoberať dočasné poverenia jednotlivým ministrom, prípadne vymeniť celú vládu.

„V hre je zabezpečenie nepolitického, bezproblémového chodu polície a vyšetrovania citlivých káuz bez akýchkoľvek pochybností. To je môj cieľ,“ uviedol poverený premiér a zdôraznil, že polícia nemôže byť pod politických tlakom.

Zľava Ľudovít Ódor a Ivan Šimko. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Smer chce koniec Hamrana

Naopak, opozičná strana Smer sa postavila na stranu Šimka a radí mu, aby Hamrana okamžite odvolal z funkcie.

„Hamran ako najvyšší policajný úradník už vyslovil nedôveru generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi, má neprijateľné politické vyhlásenia na adresu opozície a najnovšie ide po krku aj svojmu nadriadenému ministrovi vnútra,“ komentoval Smer.

Smer súhlasí so Šimkom, že polícia si nemôže robiť, čo chce, lebo je viazaná zákonmi a Ústavou SR a kontrolovaná politicky kreovanými orgánmi. „Ak toto Štefan Hamran a jeho chlebodarcovia Roman Mikulec či Igor Matovič otvorene odmietajú, tak v priamom prenose potvrdzujú, že polícia a osobitne Národná kriminálna agentúra si od roku 2020 robí doslova, čo chce, a neváha hrubo porušovať zákony,“ skonštatoval Smer v súvislosti s výzvou hnutia OĽaNO a priatelia na Šimkov odchod.

Šimko: Bolo potrebné reagovať, ale Hamranovi rozumiem

Ivan Šimko po stredajšom rokovaní vlády uviedol, že sa naďalej plánuje zaoberať okolnosťami vraždy Andrey. „Tak, ako som si to myslel vtedy, tak si myslím aj teraz, že bolo treba reagovať,“ povedal minister s dôvetkom, že ak v prípade existuje pochybnosť o postupe polície, nemôže pred tým zatvárať oči.

Šimko ďalej uviedol, že v tejto súvislosti povedal aj policajnému prezidentovi Štefanovi Hamranovi, že je rozdiel medzi pozíciou šéfa polície a ministrom vnútra. „Je jasné, že policajný prezident sa musí zastávať policajtov. Robil by som to tiež,“ uviedol Šimko. Minister však podľa neho musí stáť na strane ľudí, ktorým polícia poskytuje ochranu. „A ak existuje pochybnosť, či sa tá pomoc a ochrana poskytuje na dostatočnej úrovni, tak tomu musím venovať pozornosť,“ dodal Šimko.

Na spor reaguje aj prezidentka. So Šimkom má v pláne stretnúť sa ešte tento týždeň

„Registrujem to, neteší ma to. Pokiaľ ide o vyjadrenia ministra vnútra, považujem ich za nešťastné, najmä pokiaľ by malo ísť o politickú kontrolu vyšetrovania trestných činov. Tam to považujem za absolútne nepatričné,“ uviedla hlava štátu s tým, že nič také nevyplýva z Trestného poriadku.

(sita, tasr, est)


Ďalšie články