Polaček a Trnka opäť na nože? Podľa župy ide o zbytočnú ranu pod pás

KOŠICE – Primátor Košíc Jaroslav Polaček najprv so svojím plánom neuspel a keď sa už konečne s predsedom Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislavom Trnkom dohodli, prvý muž metropoly východu si postavil hlavu. Reč je o spore Polačeka s Trnkom kvôli Národnému olympijskému centru plaveckých športov.

Najprv sa Národné olympijské centrum plaveckých športov malo stavať aj s príspevkom kraja, ale všetko je zase inak… „Sme veľmi nemilo prekvapení vyjadreniami primátora a mesta Košice, že KSK sa odmietol podieľať na financovaní športového centra. V polovici uplynulého mesiaca, presnejšie 16. júla, sa uskutočnilo v historickej radnici stretnutie za účasti župana, jeho podpredsedu i mňa a za mesto boli prítomní košický primátor Jaroslav Polaček, ktorý je aj krajským poslancom, námestníčka Lucia Gurbaľová a riaditeľ magistrátu. Dohodli sme sa na tom, že obe strany majú záujem na obojstrannej spolupráci nielen pri tomto projekte,“ vraví riaditeľ Úradu KSK Boris Bilčak.

„Týkalo sa to aj ďalšej infraštruktúry a výstavby v meste Košice. Chystali sme návrh zmluvy o spolupráci, v ktorom KSK podporí projekt Národného olympijského centra plaveckých športov v požadovanej výške 4 miliónov eur a za to zároveň získa spolufinacovanie svojich projektov v rovnakej výške, pričom sa dohodneme aj na kategorizácii projektov. V rámci želaného výsledku sme mali na mysli krytú atletickú halu, hokejový štadión i rekonštrukcie telocviční a ďalších športovísk v meste Košice,“ dodáva Bilčak.

Podľa neho tento postup, keď si mesto našlo iný zdroj financovania, nie je seriózny. „Aj preto, keďže na zastupiteľstve KSK aj pán primátor vyvíjal tlak, aby tento bod podpory projekt bol zaradený na župe do programu, hoci predtým neprešiel žiadnymi komisiami. O novom kroku mesta nikto z nás nebol informovaný a ťažko sa potom dá rozvíjať nejaká spolupráca. Neviem, či KSK bol len plánom B a pritom lobovali za iné riešenie, ale to sa nerobí. Chceli sme priložiť ruku k dielu za jasne definovaných podmienok,“ dodal Bilčak.

Košický primátor sa pochválil vyhláseniami o tom, aký veľký je to deň, keď podľa neho sa KSK odmietol podieľať na financovaní nového športového centra a pomohol mu pri získaní požadovanej dotácie iný partner – Fond na podporu športu.