Koniec horúčavám? Takéto počasie nás čaká dnes na východe

SLOVENSKO – Slovensko zasiahla vlna búrok, ktorá bola sprevádzaná prívalovými zrážkami a vysokou bleskovou aktivitou. Práve tá bola najvýraznejšia za uplynulý rok.

thermometer-4767443_1280 Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay

Začiatok týždňa priniesol po horúcom víkende osvieženie. Cez naše územie začal na poludnie postupovať studený front, ktorý zmiernil veľmi teplé a predovšetkým dusné počasie svojimi búrkami.

Tie sa však nevyskytli všade. Prvé búrky udreli na Myjavsku a do oblasti Považia. Búrky tu priniesli intenzívne zrážky s úhrnmi 20 až 40 mm zrážok. Prívalové zrážky narobili množstvo problémov. V Myjave zaplavilo veľkú križovatku a problémy narobili zrážky aj v Žiline, kde spadlo až cez 50 mm. Vplyvom výdatných zrážok zaplavilo viaceré cesty v meste.

Počas pondelka udrelo 44 543 bleskov.

Prekvapením dňa však bola mohutná blesková aktivita, ktorá zasiahla naše územie. Blesky boli také intenzívne, že podaktorí hovorili, že blesk udrel do každého druhého domu. Ak sa však pozrieme na dáta, tak tie nám potvrdia, že pondelok 17. júl bol naozaj rekordný. Doteraz najbúrlivejší deň bol 23. jún, kedy na celom našom území udrelo 21 363 bleskov.

Počas pondelka však udrelo celkovo až 44 543 bleskov, čo je dvakrát viac ako doteraz rekordný deň. 17. júl tak priniesol najviac bleskov za jeden deň v tomto roku. Blesky udierali na celom území. Najmenej ich bolo v Podunajskej nížine.

Najintenzívnejšia blesková aktivita bola práve na Myjavsku, západne od Lučenca, na Orave a v oblasti Žiliny. Na jeden km2 udrelo viac ako 12 bleskov, čo je už mohutná elektrická aktivita búrok.

A aké nás čaká počasie v konkrétnych častiach Slovenska?
Na západnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 21 až 18 a najvyššie denné 29 až 32 °C.

Na strednom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 20 až 15 a najvyššie denné 27 až 31 °C.

Na východnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 20 až 16 a najvyššie denné 27 až 31 °C.

Počasie na horách: Vo výške 1000 metrov malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 16 a najvyššia denná 25 °C. Vo výške 1500 metrov malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 16 a najvyššia denná 20 °C. Vo výške 2000 metrov malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 13 a najvyššia denná 16 °C.

(imeteo.sk)