Deň architektúry objaví konštrukcie zo všetkých kútov Slovenska

BRATISLAVA (SITA) – Tohtoročný festival Deň architektúry, ktorý sa uskutoční od 29. septembra do 5. októbra, objaví konštrukcie zo všetkých kútov Slovenska. Mottom tohtoročného festivalu je Objav konštrukcie!

347253272-1163118517916115-1202142465078252197-n

Počas festivalu sa uskutoční množstvo podujatí po celom Slovensku a Českej republike. Program sa zameria na výnimočné konštrukčné riešenia nielen s ohľadom na vzhľad stavieb, a to v historickej architektúre, ako aj v architektúre 19. storočia a jeho priemyselnom dedičstve, ale aj v stavbách 20. – 21. storočia. Deň architektúry sa tradične koná pri príležitosti Svetového dňa architektúry, ktorý pripadá na prvý októbrový pondelok.

Pod heslom Objav konštrukcie! festival ponúkne desiatky podujatí, ktoré predstavia zaujímavé stavebné riešenia. „Navštívime súčasné realizácie, historické paláce, sakrálne stavby, bytové domy, administratívne budovy, priemyselné budovy, veže, špecifické krovy, mosty, kostoly, rozhľadne, mosty, haly… Cieľom tohtoročného podujatia je poukázať na neoddeliteľnosť stavebníctva od architektúry a zdôrazniť význam prepojenia technického riešenia s funkčnosťou a estetikou,“ vysvetlila v tlačovej správe zakladateľka a riaditeľka festivalu Marcela Steinbachová.

Tohtoročného programu zúčastnia vyše dve desiatky slovenských miest, ktoré predstavia program vo formátoch, akými sú komentované prechádzky, cyklovýlety, workshopy nielen pre deti, komentované prehliadky objektov, či formáty PechaKucha, výstavy a diskusie. V tomto roku má festival namierené do Banskej Bystrice, Banskej Štiavnice, Bardejova, Bratislavy, Galanty, Gelnice, Košíc, Kremnice, Krupiny, Martina, Nitry, Partizánskeho, Piešťan, Plaveckého Štvrtka, Popradu, Rajeckých Teplíc, Šale, Topoľčian, Trenčína, Vysokých Tatier, Zvolena a Žiliny. Bohatý program ponúkne hlavné mesto Bratislava, kde budú súčasťou prehliadky známe a neobvyklé konštrukcie, akými je budova vysielača Kamzík či budova Národnej banky Slovenska. Tradične bohatý program v Banskej Bystrici predstaví reťazovú strechu bývalého Meštianskeho pivovaru, ktorá je jediným dochovaným dielom staviteľa Bedřicha Schnircha.

V programe nebudú chýbať Vysoké Tatry, ktoré počas prechádzky predstavia najvýznamnejšie pamiatky a miesta, kúpeľnú architektúra, minerálny prameň a vilu Alica. V Košiciach si počas rôznych formátov predstavia plán pre mesto a účastníci si budú môcť prehliadnuť budovu Magistrátu mesta Košice. V Bardejove sa budú venovať významným kúpeľným dielam od klasicistickej po novodobú architektúru, a tiež dielam záhradnej architektúry prof. Ivara Otrubu. Súčasne s festivalom Deň architektúry sa i tento rok uskutoční festival Film a architektúra, a to konkrétne v Piešťanoch, Šali, Žiline, Rajeckých Tepliciach, Poprade a Nitre.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok