Polícia apeluje: Nezabudni na mňa v aute

KOŠICE – S príchodom slnečných dní, kedy teplota vzduchu stúpa, upozorňujú policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach vodičov na nebezpečenstvo ponechania detí, ale aj zvierat vo svojich vozidlách.

359831056_665308775639207_4937732182690807542_n Mali by ste byť obzvlášť opatrní. Foto: FB Polícia KE

Pozor, k prehriatiu organizmu môže v rozpálenom aute dôjsť už za niekoľko minút, čo môže mať fatálne následky (FB Polícia KE). Teplota v aute počas mierneho letného dňa môže dosiahnuť až 70 °C. Pozor, počas mierneho letného dňa, nie počas extrémnych horúčav. Deti, starí ľudia a zvieratá sú obzvlášť ohrození. Detský organizmus sa prehrieva až päťkrát rýchlejšie ako organizmus dospelého človeka.

Ako naopak postupovať, ak si všimnete v rozpálenom aute dieťa, alebo zviera? Tu je pár rád od polície (ahojmama.pravda.sk):

  1. Pokúste sa nájsť majiteľa auta. „Napríklad v nákupnom centre vyhlásiť cez informačný stánok alebo cez SBS službu,“ spresňuje polícia.
  2. Ak to nejde, privolajte záchranárov. „Políciu, hasičov, prípadne linku 112, kde je okamžite ponúknutá rada a pomoc ako postupovať,“ odkazuje polícia.
  3. Ak je situácia už naozaj kritická, neberte ohľad na majetok ani nič iné. Ide o život.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac