Príďte si pozrieť výstavu Martina Moflára: Soft Lines

KOŠICE – Východoslovenská galéria pozýva milovníkov umenia na výstavu Martina Moflára: Soft Lines, ktorú môžu vidieť až do konca októbra vo Východoslovenskej galérii na Hlavnej 27 v Košiciach.

Martin Moflár je autorom strednej generácie, ktorá sa etablovala na slovenskej výtvarnej scéne v nultých rokoch 21. storočia. Patrí k skupine výtvarníkov košického okruhu, ktorá sa vyznačuje individuálnym výtvarným prejavom a dlhodobou snahou o inováciu svojho autorského programu.

Diela Martina Moflára sú charakteristické svojou veľkosťou a častokrát vzbudzujú dojem „oltárneho“ obrazu. Vo svojej práci výtvarník využíva štylizáciu a minimalizmus – plocha a línia sú v protiklade, ostré hrany v dialógu s kľukatými krivkami a farba tvorí priestor. Predobrazom veľkých kompozícií sú temperové a akrylové skice na malom formáte, čo poukazuje na detailne premyslený tvorivý proces autora.

Moflárova geometrická abstrakcia je zaujímavá aj skutočnosťou, že nevyužíva matematicky racionálnu geometriu a v jeho maľbe je uplatniteľný termín biomorfná geometria, ktorý je zaužívaný skôr v sochárstve. Biomorfné prvky v Moflárových dielach pripomínajú hľadanie podstaty života a pôsobia ako „prenatálna kaligrafia“, ktorá určuje ich výzor a usporiadanie. Obraz má jasne vymedzený a obmedzený fyzický priestor, ktorý vyjadruje jeho konečnosť a materiálnu podstatu.

Martin Moflár (1975) je absolventom Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach, Katedry výtvarných umení a intermédií, Ateliéru grafiky a experimentálnej tvorby.

(Východoslovenská galéria)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok