VIDEO Prudké dažde opäť udreli: Voda ničí všetko, čo jej príde do cesty

VÝCHODNÉ SLOVENSKO – Slovensko dnes zažilo pochmúrnu oblohu s výraznými búrkami, po ktorých nasledovala vlna výrazných zrážok.

Slovensko dnes ovplyvňoval studený front, ktorý prerušil vlnu vysokých teplôt. Poobede sa nad naše územie začalo nasúvať rozsiahle zrážkové pole s vnorenými búrkami, ktoré prináša výrazný lejak do oblasti západného Slovenska.

Dážď na západe má celkom slušnú intenzitu, čo poteší aj poľnohospodárov. Priemerne prší s intenzitou aj 7 mm, čo už možno považovať za výraznejší dážď. Okrem výdatného dažďa sú v rozsiahlom zrážkovom poli, ktoré postupuje od juhozápadu vnorené aj BÚRKY.

Záplava v obci Cigla. Zdroj VIDEO: Helena Svahlová

Celé toto zrážkové pole sa pohybovalo smerom k severovýchodu a postupne začínalo pršať aj na strednom Slovensku. Búrky zatiaľ nebezpečné nie sú. Nebezpečné sú len bleskovou aktivitou, no to sa môže počas nadchádzajúcich hodín zmeniť.

Zrážkové pole sa postupne šírilo smerom na východ, pričom vstúpilo do oblastí, kde bolo prevažne slnečno a teplo, čím sa labilizuje vzduch a búrky budú mať k dispozícii energiu pre svoj ďalší vývoj.

Aktuálne to vyzerá tak, že najvýraznejšia búrková činnosť bola v južnom a východnom sektore tohto zrážkového poľa. Najsilnejšie búrky hrozili na juhu stredného Slovenska a na celom východe. Tu boli búrky lokálne aj silnejšie. Zatiaľ, čo aktuálne prinášajú najmä lejak, tak počas dňa sa na juhu a východe krajiny môžu vyskytnúť aj supercelárne búrky, ktoré môžu priniesť väčšie krúpy.

(imeteo.sk


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac