Prekvapivé riešenie nedostatku pediatrov: Nárast poplatku z dvoch na desať eur

SLOVENSKO – Detskí lekári stále častejšie informujú o svojej nadmernej vyťaženosti. Jedným z navrhovaných riešení, ktoré by mohli priniesť úľavu, je výrazné zvýšenie poplatkov za vyšetrenie na ambulantnej pohotovosti – a to až na desať eur.

Foto: TASR

Podľa mnohých lekárov, až tretina návštev na pohotovostiach nie je nevyhnutná a nové opatrenie by mohlo pomôcť obmedziť tento jav. Ministerstvo zdravotníctva už zvažuje daný návrh. Ambulantní pediatri hľadajú riešenie v skrátení ordinačných hodín. Táto myšlienka však narazila na odpor nemocničných zariadení, ktoré vidia efektívnejšiu cestu vo zvýšení poplatkov za pohotovosť z pôvodných dvoch eur na desať. Pre tých, ktorí by boli následne hospitalizovaní, by sa poplatok vrátil späť.

Poplatok vo výške desať eur sa v súčasnosti uplatňuje len na urgentnej pohotovosti po 22:00 hodine, keď už ambulantné pohotovosti nefungujú. Predstavitelia pediatrie argumentujú, že poplatky by mali byť len jedným z mnohých systémových riešení.

Podľa Ministerstva zdravotníctva by takáto úprava poplatkov mohla prispieť k redukcii počtu neopodstatnených návštev. Napriek tomu sa objavujú aj hlasy kritiky. Niektorí analytici upozorňujú, že vyššie poplatky neodradia špekulantov, ale môžu vážne postihnúť najchudobnejších občanov. Súčasťou problému je podľa nich aj nedostupnosť lekárskych služieb.

Otázka budúcnosti ambulantných detských pohotovostí ostáva otvorená. Minister zdravotníctva sa v najbližšej dobe plánuje opäť stretávať s odborníkmi z pediatrie a zástupcami nemocničných zariadení. Diskusia bude pokračovať s cieľom nájsť najlepšie riešenie pre pacientov i zdravotníckych pracovníkov.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac