Diskusie Štandardu pokračovali v Košiciach: Ľudí najviac zaujímala vojna na Ukrajine

KOŠICE – Po utorkovom úspechu v Spišskej Novej Vsi sa diskusia s Vladimírom Palkom a českým novinárom Danielom Kaiserom, moderovaná šéfredaktorom Štandardu Jaroslavom Daniškom, včera, 9. augusta, presunula do Košíc.

1 Diskutéri na debate Štandardu. FOTO: Natália Novotná

Uskutočnila sa v Kultúrnom centre kresťanov FUGA na Moyzesovej ulici. Trio doplnil muzikant, spisovateľ, básnik a náboženský redaktor Slovenského rozhlasu Štefan Chrappa, známy ako Pišta Vandal z metalových skupín Čad a Vandali.

Nosnými témami diskusií Štandard tour sú vojna na Ukrajine a predčasné voľby. V Košiciach sa k predčasným voľbám diskutéri dostali až na záver, pretože Košičania hostí zasypali otázkami týkajúcimi sa hlavne vojny na Ukrajine. V plnej sále padala jedna otázka za druhou a záujem publika bol taký veľký, že diskusia sa namiesto plánovaných 2 hodín natiahla na tri a skončila sa až krátko pred 22:00.

Polemizovalo sa aj nad tým, ako vojna rozdeľuje ľudí. „Od začiatku vojny sa začal dosť veľký rozvoj udavačstva, denuncianstva, musíte si dávať veľký pozor, aby ste neboli označení za Putinovca, alebo prokremeľského človeka. Je to veľmi, veľmi silné. Všimol som si aj na sebe, že keď rozprávam o týchto témach, musím stále dodávať, že neospravedlňujem Rusko, že to odsudzujem. Keby som to zabudol povedať, tak cítim obavu, že ma niekto obviní. Ľudí vojna takto rozdeľuje a je to problém hlavne emočný. Takúto vojnu sme v Európe nezažili od druhej svetovej vojny. To, čo sa deje, je strašné a preto je to emočný problém. Aj mediálny a politický mainstream vystupuje emočne, to znamená, že čo nám ponúkajú? Ponúkajú nám kvalitné morálne rozhorčenie. To je v poriadku. Keď sa opýtam, čo nám okrem toho ešte ponúkajú? Nič pozitívne. Ponúkajú nám jednu obrovskú katastrofu a jej pokračovanie. Hľadajme niečo iné, ale oni nie, nie… To je cesta do slepej uličky. Toto sa deje…,“ hovorí Vladimír Palko.

„Tým, že táto vojna tak dlho trvá a je tam strašne veľa obetí, ktorých oficiálne čísla nepoznáme, ale medzi diplomatmi sa hovorí, že sú to ďaleko vyššie čísla, ako sa zverejňujú v médiách. Nedávno som od kanadského diplomata počul, že na ukrajinskej strane je okolo 300 000 mŕtvych a vyše pol milióna zranených, čo sú obrovské čísla,“ dopĺňa Vladimíra Palka Jaroslav Daniška.

„Už aj keby táto vojna neeskalovala, ale držala sa v súčasnom tempe, tak je to strašná správa. Myslím, že dôležité sú prezidentské voľby v USA. Pokiaľ ich vyhrá Donald Trump, tak vojna skončí pravdepodobne v dohľadnom čase. Jeden môj dobrý známy mi vravel, že v amerických prezidentských voľbách rozhodne aj to, či západ uskutoční klimatickú revolúciu, alebo nie. Takže v budúcom roku nás čaká prevratná udalosť,“ vraví Daniel Kaiser.

Keďže jednou z tém tohto turné boli aj predčasné voľby na Slovensku, vyjadril sa Vladimír Palko aj k nim. „Pokiaľ by vznikla liberálna vláda, ktorá by bola založená na Progresívnom Slovensku, Hlase plus ďalších menších stranách, tak asi by sa na politike nič nezmenilo. Ďalšou možnosťou by mohlo byť, že by Fico dal ponuku Petrovi Pellegrinimu a vznikla by vláda z týchto dvoch strán, prípadne ešte z ďalších menších, to by sa politika korigovala smerom bližšie k realizmu. Potom je tu aj tretia možnosť, že by Fico zostavoval vládu presne podľa svojich predstáv, ale táto je málo pravdepodobná.“

Okrem tohto sa diskutovalo aj o úniku informácií do médií zo spisov a samozrejme o veľkej kauze, ktorá teraz hýbe Slovenskom, dovolenke novinárky Moniky Tódovej a sudkyne Pamely Záleskej.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok