Počet Američanov, ktorí podporujú použitie násilia na obnovenie práva na potrat sa zvyšuje

zbitý prolife aktivista Baltimore Pro-life aktivista po útoku v Baltimore. Foto: prinscreen youtbube.com/OfficialACLJ

Prieskum Chicagskej univerzity ukazuje, že podiel Američanov, ktorí podporujú požitie násilia ako prostriedku na obnovenie „práva na potrat“ sa zvýšil z osem na dvanásť percent. Podpora násilia narástla hlavne medzi voličmi demokratov.

Prieskum Chicagskej univerzity s názvom Projekt o bezpečnosti a hrozbách ukázal, že medzi Američanmi za posledných šesť mesiacov výrazne vzrástla podpora násilia ako prostriedku na obnovenie federálneho „práva na potrat“. Správu o ňom priniesla agentúra CNA.

S výrokom „Použitie sily je oprávnené na obnovenie federálneho práva na potrat“ v prieskume súhlasilo až dvanásť percent opýtaných. Pritom ešte v januári to bolo osem percent. To znamená, že za pol roka v USA došlo až k štvorpercentnému nárastu schvaľovania násilia voči pro-life iniciatívam.

Podpora násilia stúpla hlavne medzi voličmi demokratov. Tu sa podiel tých, ktorí podporujú násilie, zvýšil za šesť mesiacov z osem až na šestnásť percent. Medzi voličmi, ktorí sa nepovažujú za voličov žiadnej strany, nastal nárast z jedenásť na štrnásť percent. Medzi republikánmi počet tých, ktorí za týmto účelom schvaľujú násilie ostal na úrovni šesť percent.

Správu s názvom Hrozby pre demokraciu: Sledovanie hlbokej nedôvery v demokratické inštitúcie, vieru v konšpiračné názorov a podporu politického násilia medzi Američanmi vypracovala Chicagská univerzita. Správa bola zverejnená 10. júla. Prieskum zisťoval názory Američanov na to, či je násilie oprávnené na rôzne politické ciele.

Zber dát sa uskutočnil 22. až 26. júna. Agentúra CNA uvádza, že jeho chybovosť bola 2,3 percentuálneho bodu s 95-percentnou mierou spoľahlivosti medzi všetkými dospelými Američanmi nad 18 rokov.

Pripomeňme, že počas uplynulého roka bolo v USA zaznamenaných až šesťdesiat útokov na pro-life centrá, ktoré poskytujú podporu tehotným matkám. Tento potratársky terorizmus neskôr vyšetrovala aj špeciálna komisia Kongresu USA, ktorá riešila aj podozrenia z toho, že FBI tieto prípady schválne marginalizuje.

Viacerí pro-life aktivisti hlásia aj zvyšujúci sa počet napadnutí počas ich práce pred potratovými klinikami. Štandard nedávno informoval o prípade dvoch mužov vo veku približne osemdesiat rokov, ktorí boli napadnutí násilným zástancom potratov, pričom jeden z nich skončil s ťažkými zraneniami v nemocnici.


Ďalšie články