S odstraňovaním nelegálnych skládok za milióny eur chcú začať v septembri

JASOV – Obec Jasov v okrese Košice-okolie chce s prácami na sanácii nelegálnych skládok začať v úvode septembra. Pre TASR to potvrdil prednosta obecného úradu Kamil Münnich s tým, že kontrola zo strany Úradu pre verejné obstarávanie bola ukončená. Odhadom 16 500 ton odpadu by malo byť odstránených zhruba za 5,7 milióna eur s DPH do konca roka. Zároveň pracujú na ďalších projektoch, ktorými chcú vyriešiť dlhoročnú problematiku.

Jasov Foto: TASR - František Iván

Projekt financovaný prevažne z eurofondov bude obec spolufinancovať piatimi percentami. „Máme celkom pekne nasporené. Je otázkou, ako sa poslanci rozhodnú – či pôjdeme formou úveru alebo sa použijú peniaze z rezervného fondu,“ uviedol. Nelegálne skládky odpadu evidujú najmä v lokalitách s prítomnosťou marginalizovanej rómskej komunity. „Po rieke Bodva je porozťahovaných 10 až 15 percent odpadu, potom je to 5 až 6 skládok na väčších miestach a nejakých 10 až 20 percent odpadu je rozdelených plošne,“ spresnil prednosta s tým, že v tamojšej rómskej osade žije okolo 1 800 až 2 000 ľudí.

Obec chce problematiku trvajúcu desiatky rokov riešiť komplexne. „Na neusporiadaných pozemkoch si Rómovia postavia chatrče a nie sú tam prístupové komunikácie. Teda je veľký problém dostať odpad z takýchto pozemkov preč,“ vysvetlil Münnich. Obec sa tak zapojila aj do projektu na usporiadanie pozemkov v osade a všetky by už koncom tohto roka mali byť vo vlastníctve obce. Pripravenú má tiež projektovú dokumentáciu so stavebným povolením na ďalší projekt za sedem miliónov eur, a to na vybudovanie prístupových ciest. V osade chcú zabezpečiť aj infraštruktúru súvisiacu s pripojením na elektrinu, plyn či kanalizáciu.

Záverečnou fázou udržateľného riešenia má byť sociálny podnik, v rámci ktorého by ľudia z marginalizovanej rómskej komunity získali pracovné návyky a zaradili sa do spoločnosti. Zároveň pripravujú projektovú dokumentáciu na výstavbu bytov. „Urobíme všetko pre to, aby sme boli jednou zo vzorových obcí, kde sa podarilo vyčistiť rómsku osadu a spolunažívať,“ doplnil.

(tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok