Potravinová sebestačnosť: Krajniak varuje pred likvidačným nadnárodným kartelom, Hajko navrhuje prehodnotenie dotácií

Untitled_Artwork 127 Potraviny, ilustračná kresba. Autor: Vlado Palša

ANKETA Návrat geopolitických rizík a neistôt ukázal dôležitosť posilňovania potravinovej sebestačnosti. Je v ekonomickom, tak aj v bezpečnostnom záujme obnoviť využitie nášho potenciálu a dramaticky zvýšiť agroprodukciu. Štát sa musí stať silným hráčom v celom reťazci od produkcie, spracovania, distribúcie až po predaj potravín. Pokiaľ budú naši poľnohospodári likvidovaní kartelom nadnárodných korporácií, nepodarí sa im postaviť sa na nohy. Aj tieto myšlienky zazneli v rámci predvolebnej ankety Štandardu, v ktorej sme sa politikov pýtali na potravinovú sebestačnosť.

Prinášame ďalšiu zo série ankiet, v ktorých sa Štandard politikov, ekonómov a zamestnávateľov pýta na ich postoje ohľadom hlavných ekonomických výziev Slovenska. Politických predstaviteľov sme sa v dnešnej ankete spýtali:

Je potrebné zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska? Ako a v čom?

Z politických strán sme oslovili všetky, ktoré majú šancu dostať sa do parlamentu. Na otázky odpovedali Robert Fico (Smer), Igor Matovič (OĽaNO), Peter Pellegrini (Hlas), Andrej Danko (SNS), Richard Sulík (SaS), Milan Krajniak (Sme rodina), Jozef Hajko (KDH) a Milan Uhrík (Republika).

Odpovede zamestnávateľov a ekonómov prinesieme zajtra, v utorok.

Robert Fico, predseda Smeru

Slovenské poľnohospodárstvo potrebuje národnú podpornú schému, ktorá spoločne s Európskou úniou dokáže postaviť našich prvovýrobcov na rovnakú štartovaciu čiaru s inými európskymi štátmi. Ak štát nezačne osobitne podporovať poľnohospodárov, nikdy nedôjde k zvýšeniu potravinovej sebestačnosti.

Igor Matovič, predseda OĽaNO

Návrat geopolitických rizík a neistôt ukázal dôležitosť posilňovania sebestačnosti. Naše poľnohospodárstvo a potravinárstvo sa v rokoch 1990 až 2020 ako v produkcii, tak aj v efektivite prepadlo na spodné priečky v EÚ, čo prinieslo pokles domácej produkcie na pultoch obchodov hlboko pod 50 percent. Je preto ako v ekonomickom, tak aj v bezpečnostnom záujme obnoviť využitie nášho potenciálu a dramaticky zvýšiť agroprodukciu. Kľúčové opatrenia sú: 1. Finančne zvýšiť a skvalitniť dotačný systém pre poľnohospodárstvo i potravinárstvo, 2. Usporiadať rozdrobené pozemkové vlastníctvo, 3. Vysporiadať vlastníctva podielnikov v družstvách a zvýšiť ich hodnotu, 4. Zabezpečiť know-how transfer a najmodernejšie technológie pre rozvoj.

Peter Pellegrini, predseda strany Hlas

V kontexte súčasného hospodárskeho vývoja je evidentné, že bez sebestačného fungovania potravinovej vertikály nie je možné vyrovnávať regionálne rozdiely a obnoviť život vo vidieckych sídlach. Jej základom je prepájanie poľnohospodárskej prvovýroby so spracovateľským priemyslom v záujme zabezpečenia odbytu produkcie s primeranou rentabilitou. Inými slovami, v dodávateľsko-odberateľskom reťazci, medzi poľnohospodármi, potravinármi a obchodom musíme zabezpečiť uplatňovanie férových obchodných praktík a vyplácanie primeraných odmien za dodanú produkciu v každom článku potravinovej vertikály.

Andrej Danko, predseda SNS

Slovensko musí byť vo výrobe potravín na 100 percent sebestačné. Tiež však musíme dbať na kvalitu dovážaných potravín a ich cenu na pultoch v zahraničných obchodných reťazcoch. Problém dvojakej kvality potravín v EÚ, žiaľ, pretrváva, len sa odlíšili obaly. Rovnako mnohé potraviny nakupujeme drahšie ako v okolitých krajinách napriek nižším platom. To všetko má veľký súvis aj s európskymi dotáciami v poľnohospodárstve, ktoré medzi členskými štátmi EÚ dlhodobo neboli a stále ešte nie sú prerozdeľované spravodlivo. Ak pomôžeme našim poľnohospodárom a potravinárom vybudovať si konkurencieschopné podniky v priestore EÚ, zvýšime tým aj našu potravinovú sebestačnosť a aj podiel slovenských potravín za dostupné ceny na našom trhu. Tiež musíme zvážiť prístup štátu voči obchodným reťazcom s cieľom, aby sme za primerané ceny jedli zdravé a výživné potraviny s čo najväčším podielom našich domácich produktov.

Richard Sulík, predseda strany SASKA

Je potrebné spravodlivo a efektívne nastaviť priamu pomoc poľnohospodárom.

Milan Krajniak, podpredseda Sme rodina

Štát sa musí stať silným hráčom v celom reťazci od produkcie, spracovania, distribúcie až po predaj potravín. Pokiaľ budú naši poľnohospodári likvidovaní kartelom nadnárodných korporácií, nepodarí sa im postaviť sa na nohy. Iba štát ako silný hráč vie dotlačiť reťazce k férovým cenám pri výkupe potravín od prvovýrobcov a obchodné reťazce k zníženiu cien pre koncových spotrebiteľov. V rámci zníženia finančných nákladov upravíme platenie a prenos DPH v sektore podobne, ako je to v stavebníctve, teda aby bola DPH účtovaná iba raz, a to pri predaji konečnému spotrebiteľovi.

Jozef Hajko, ekonomický expert KDH

Pojem potravinová sebestačnosť platí pre štáty, ktoré nepôsobia na otvorenom jednotnom trhu, akým je Európska únia. My hovoríme skôr o potravinovej bezpečnosti alebo suverenite. S ostatnými členskými štátmi napriek jednotnému trhu súperíme v úrovni podpory a dozoru nad produkciou, spracovaním, obchodom a spotrebou. Podpora domácej produkcie si vyžiada prehodnotenie dotačných schém, či už sú naviazané na európske fondy, alebo na domáci štátny rozpočet. Prioritou bude taká produkcia, ktorá zabezpečí dlhodobú stabilitu a postupnú dominanciu domácich potravín u slovenských spotrebiteľov.

Milan Uhrík, predseda hnutia Republika

Štát musí zabezpečiť, aby mala každá rodina (vrátane dôchodcov) k dispozícii cenovo dostupné energie a potraviny. Preto budeme podporovať slovenských prvovýrobcov a spracovateľov potravín. Pripravíme regulačný rámec, ktorý zabezpečí domácim producentom odbyt na slovenskom trhu. Skonsolidujeme rozdrobené pozemky pre umožnenie rozvoja miestnych fariem, pomôžeme producentom zdravých potravín a posilníme ekologické hospodárenie. Nedovolíme skupovanie slovenskej vody a pôdy cudzincami a používanie GMO na území SR. Namiesto toho zjednodušíme predaj z dvora a opäť zlegalizujeme tradičný domáci chov.

Progresívne Slovensko na otázku neodpovedalo.


Ďalšie články