Klobúk dole pred Spartakom Trnava

FC Spartak Trnava - Lech Poznaò Radosť hráčov Spartaka Trnava po odvetnom zápase 3. predkola Európskej konferenènej ligy s Lechom Poznaň. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Futbalisti Spartaka Trnava dokázali počas minulého týždňa na slovenské pomery niečo nevídané. Už samotný postup do play-off o účasť v Európskej konferenčnej lige je sympatický úspech, pozoruhodnejší však je spôsob, akým ho dosiahli. A koho vyradili.

Spartak Trnava postúpil z tretieho predkola Európskej konferenčnej ligy cez Lech Poznaň výsledkami 1:2 a 3:1. Lech je bronzový tím uplynulého ročníka poľskej najvyššej súťaže. Ide tiež o výrazne majetnejší klub ako Spartak.

Potvrdzuje to aj celková hodnota kádrov. Špecializovaný portál transfermarkt uvádza, že kým hodnota kádra víťaza slovenského pohára je 7,25 milióna eur, cena hráčov poľského družstva je výrazne vyššia. Úctyhodných 32,23 milióna eur. To je viac ako napríklad izraelský tím Maccabi Haifa (21,06 milióna), ktorý vystavil stopku Slovanu Bratislava v Lige majstrov.

Iba málokedy sa slovenským zástupcom v pohárovej Európe podarí vyradiť násobne bohatšie kluby.

Prvý zápas s dávkou šťastia

Po prvom zápase pritom nič nenasvedčovalo tomu, že by Trnava mohla miešať karty. V Poľsku prehrala 1:2. Spartak sa väčšinu zápasu bránil, nie vždy ideálne, a ak by dostal aj päť gólov, asi by nikto nemohol priveľmi namietať. Treba uznať, hostia mali aj šťastie.

V konečnom účtovaní sa ako mimoriadne dôležitý ukázal gól Lukáša Štetinu, ktorý v 87. min znížil na finálny rezultát.

Jednogólové manko z trávnika súpera dávalo Spartaku celkom solídne šance do odvety.

Odveta v réžii Trnavy, stratég Gašparík

A práve odvetný duel na Štadióne Antona Malatinského stojí za zmienku. Trnava sa prezentovala diametrálne odlišným spôsobom hry ako v prvom súboji. Po zápase v mixzóne to potvrdili aj samotní futbalisti. „Lech bol ten istý, no my sme boli iní,“ znelo z kabíny Spartaka.

Červeno-čierni boli od začiatku aktívni a bolo vidno, že idú za víťazstvom. Na ihrisku nechávali všetko, vpred ich hnalo takmer 17-tisíc priaznivcov, ktorí sa starali o skvelú atmosféru. Trnavčania po trávniku „jazdili“, v osobných súbojoch boli tvrdí a v bežeckých rýchli. A najmä hrali odvážne smerom dopredu.

Kým v Poznani sa slovenský tím nevedel alebo nechcel poriadne dostať na súperovu polovicu, na domácom trávniku mu vychádzali kombinácie a ukázal aj technickú zdatnosť ofenzívnych hráčov.

Veľmi dôležité bolo rozostavenie, ktoré zvolil tréner Michal Gašparík. Trnavčania hrali – pre nich v netradičnom – systéme 3-5-2, ktorý sa počas bránenia menil na 5-3-2. Krajní hráči Mikovič s Koštrnom mohli podporovať útok, Spartak to skúšal najmä cez Koštrnu na pravej strane, ale keď to bolo potrebné, ani jeden z nich nechýbal v defenzíve.

Lech na to absolútne nedokázal reagovať. Ukázalo sa to ako skvelý ťah Michala Gašparíka, ktorý priznal, že víkend pred zápasom pri videu dumal, čo by na súpera vymyslel. A napokon vymyslel víťaznú stratégiu.

Pre Spartak bude náročné si tohto trénera udržať, už dlhší čas potvrdzuje, že patrí k najlepším koučom na Slovensku a zdá sa, že našu ligu pomaly, ale isto prerastá. Titul síce nezískal, ale dve prvenstvá po sebe v domácom pohári v konkurencii Slovana Bratislava hovoria za všetko.

Neuveriteľný Štetina

Samostatnou kapitolou z odvety je víťazný gól Spartaka, ktorý strelil obranca Lukáš Štetina. Presne ten, ktorý predtým vykresal iskričku nádeje v Poznani. V 74. minúte sa na prekvapenie všetkých ocitol na hrote trnavského útoku, po Koštrnovom centri sa zavesil do vzduchu a akrobatickým zakončením, klasickými „nožničkami“ rozvlnil sieť.

Azda nikto na štadióne neveril vlastným očiam. Medzi mnohými prekvapenými bol aj bývalý reprezentačný kapitán Martin Škrtel. „Ty si dal nožnicami gól? Všeličo som čakal, ale aby dal Štetina nožnicami gól? Možno, že Weiss dá skôr hlavičkou gól, ako Štetina nožničkami,“ vyrušil Škrtel gólového hrdinu pri mediálnych povinnostiach.

Pre 32-ročného stopéra to bol už tretí gól v tejto sezóne, všetky pritom strelil v európskych zápasoch. Počas minulého ročníka sa strelecky nepresadil ani raz.

Štetina bol okrem toho skvelý aj v obrane. Ako správne po dueli poznamenal jeho kolega z defenzívy Gorosito, neprehral jedinú hlavičku. Podobne pevný bol aj uvedený Argentínčan.

V Trnave si teda všetko ideálne sadlo a Spartak cez kvalitného poľského súpera postúpil vďaka víťazstvu 3:1. Tento triumf, a teda i postup, bol úplne zaslúžený. „Andeli“ súpera jednoducho prevýšili.

V play-off o Európsku konferenčnú ligu Spartak nastúpi proti ukrajinskému SC Dnipro-1. Pre Trnavu môže byť výhoda, že oba zápasy sa budú hrať na Slovensku, keďže Ukrajinci našli dočasný domov pre európske duely v Košiciach. Spartak teda môže mať domácu atmosféru v oboch súbojoch. Prvé stretnutie sa uskutoční v stredu v „malom Ríme“, odveta je na programe vo štvrtok 31. augusta. Ak Spartak zopakuje výkon z odvety s Lechom, skupinová fáza tretej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže rozhodne nie je nereálna.


Ďalšie články