VIDEO: Toto sa nepodarilo snáď nikomu. Mladík natočil tancujúceho medveďa v lese

MARTIN – To, čo sa podarilo mladému fotografovi natočiť, mu môže závidieť hocikto. Objektívom svojho fotoaparátu sa snaží zvečniť všetko, čo sa len v lese dá. Tentoraz sa mu však podarilo zachytiť moment, ktorý skutočne nečakal ani vo sne.

369048933_334153989041548_1750336635406323408_n Tancujúci medveď na Martinských holiach. FOTO: Ľuboš Fojtík

Nájsť medveďa je obzvlášť náročné, nie to ho ešte natočiť. „Je to veľmi plaché zviera a veľakrát, aj keď ho vidím, nestihnem včas zareagovať a je preč. Mojím veľkým koníčkom je práve fotenie medveďov v našej prírode, nakoľko moje najbližšie pohorie je Lúčanská-Malá Fatra a okolie. Je to miesto, ktoré mám v srdci. Vždy sa snažím riadiť podľa brlohu, stôp či medvedích stromov, medvedieho trusu a podobne,“ hovorí 32-ročný Ľuboš Fojtík.

„To, čo sa mi podarilo natočiť, je snáď svetový unikát,“ vraví fotograf Ľuboš Fojtík. FOTO: archív Ľ. Fojtík

Mladík navštevuje lokality, kde človek skoro vôbec nechodí, pretože po väčšine času medvede žijú vysoko v horách a aj v tomto jeho prípade to tak bolo, keď navštívil Martinské hole. Stálo ho to dosť energie, výstupov po strmých kopcoch, pokiaľ našiel miesta, kde trávia medvede svoj čas. „Akonáhle som zbadal medvedí strom podľa škrabancov a srsti, hneď som vedel, že sem uložím fotopascu. Oplatilo sa. Za zábery som neskutočne vďačný. Trenie stromu je však často sprevádzané aj driapaním a odkôrňovaním kmeňa stromu, čím sa uvoľňuje lepkavá živica, ktorá sa prichytáva na srsť medveďa. Živica odpudzuje parazitické kliešte,“ dodal pre Žilinský Štandard Ľuboš Fojtík.

Pozrite si video z Martinských holí:

VIDEO: Ľuboš Fojtík

Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok