Prigožin je mŕtvy. Zahynul pri páde lietadla spolu s užším velením vagnerovcov, potvrdili úrady

AKTUALIZOVANÉ Ruský oligarcha a majiteľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin je mŕtvy. Zahynul pri páde súkromného lietadla v Rusku spolu s užším velením vagnerovcov. Podľa nepotvrdených správ a výpovedí svedkov mohlo ísť o atentát.

Presentation of a new project of PMC "Wagner". Head of PMC "Wagner" Yevgeny Prigozhin during the meeting with journalists. Jevgenij Prigožin. Foto: Profimedia

Ruský letecký úrad Rosaviacia v noci na štvrtok informoval, že podľa údajov leteckej spoločnosti sa šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin skutočne nachádzal na palube lietadla, ktoré sa v stredu zrútilo v Tverskej oblasti. Úrady už predtým oznámili, že nehodu nikto neprežil.

„Podľa aerolínií boli na palube lietadla Embraer-135 nasledujúci pasažieri:… Prigožin, Jevgenij,“ napísala Rosaviacia v aplikácii Telegram. Okrem šéfa vagnerovcov sa na zozname pasažierov nachádzali aj Dmitrij Utkin (zakladateľ vagnerovcov, pozn.red), Valerij Čekalov, Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Nikolaj Matusejev a Aleksander Totmin, ako aj traja členovia posádky.

Úrad tým po niekoľkých hodinách rozptýlil pochybnosti o tom, či sa Prigožin fyzicky nachádzal na palube. O jeho smrti totiž najprv existovali iba nepriame dôkazy.

Nepotvrdené správy z médií naznačujú, že obchodné lietadlo patrilo Prigožinovi, píše Sky News. V čase incidentu bol stroj vo vzduchu zhruba pol hodinu.

Lietadlo smerovalo z Moskvy do Petrohradu, keď sa zrútilo v Tverskej oblasti blízko obce Kuženkino, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Najpravdepodobnejšie je zostrelenie či explózia na palube

Britský spravodajský portál BBC s odvolaním sa na telegramový kanál Grey Zone blízky vagnerovcom už krátko po incidente napísal, že lietadlo zneškodnila strela protivzdušnej obrany.

Kanál Grey Zone v tejto súvislosti doplnil, že miestni obyvatelia pred haváriou počuli dve rany a na oblohe videli dve stopy dymu. Objavili sa aj správy o explózii priamo na palube.

S príbehom o zostrelení alebo explózii by korešpondovalo aj to, že let lietadla Embraer-135, prebiehal do posledných 30 sekúnd pred haváriou úplne štandardne. Stroj však zrazu začal prudko klesať. Vyplýva to z údajov online portálu na sledovanie lietadiel Flightradar24.

Podľa predstaviteľa portálu Flightradar24 Iana Petchenika začalo lietadlo o 17.19 h SELČ „náhle vertikálne klesať“. V priebehu 30 sekúnd stroj klesol o viac ako 2400 metrov. Petchenik dodal, že „čokoľvek sa stalo, stalo sa veľmi rýchlo“. Pred prudkým klesaním však „nič nenaznačovalo, že by lietadlo malo problémy“.

Ruský server Baza na Telegrame uviedol, že takmer všetky telá na mieste pádu sú spálené a na ich identifikáciu budú s najväčšou pravdepodobnosťou nutné testy DNA.

Zdroj: Twitter

Jeho vzbura začala pred dvomi mesiacmi

Prigožin bol pred niekoľkými týždňami vodcom neúspešnej vzbury proti ruskému vojenskému veleniu, ktoré vyústilo do odchodu jeho polovojenskej skupiny do Bieloruska.

Zaujímavosťou je, že Prigožinova vzbura sa začala presne pred dvomi mesiacmi 23. júna.

Ruský prezident Vladimir Putin Prigožina po vzbure označil za zradcu. Stanica Sky News uvádza, že Putin sa v čase správ o páde lietadla nachádzal na podujatí venovanom 80. výročiu víťazstva sovietskych vojsk v bitke pri Kursku.

Bývalý riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) David Petraeus po pokuse o prevrat v júni varoval Prigožina, aby „bol veľmi opatrný pri otvorených oknách“.

Nedávno sa hlásil údajne z Afriky

V pondelok sa na internete objavilo nové video s Prigožinom. Štyridsaťsekundový videoklip, na ktorom bolo jasne vidieť Prigožina vo vojenskom oblečení a s puškou v rukách, bol údajne natočený v nešpecifikovanej africkej krajine.

Pravosť videa však nebola bezprostredne nezávisle potvrdená a neboli ani žiadne dodatočné informácie o tom, kde a kedy bolo nakrútené.

„Pracujeme. Teplota je plus 50 stupňov. Všetko, čo máme radi,“ povedal vo videu Prigožin. Vagnerova skupina podľa neho „vykonáva prieskumné a pátracie operácie, vďaka ktorým je Rusko ešte väčšie na všetkých kontinentoch“.

Ako dodal, cieľom je „ešte viac oslobodiť Afriku“ a „africkému ľudu priniesť spravodlivosť a šťastie“. Vodca vagnerovcov mal v Afrike okrem iného robiť aj nábor nových bojovníkov.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac