Nóri budú posielať do väzenia aj za súkromné nenávistné prejavy voči LGBT

Pochod príslušníkov sexuálnych menšín v po¾skom meste Plock Ilustračná fotografia (Zdroj: TASR)

V Nórsku, ktoré sa radí medzi najprogresívnejšie krajiny vôbec, môžete ísť po novom až na rok do väzenia za nenávistné prejavy voči LGBT komunite, aj keď ich prednesiete v súkromí.

Vyplýva to z legislatívnej zmeny, ktorú v utorok schválil tamojší parlament a rozšíril ňou trestný zákon chrániaci lesby a gayov z roku 1981. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

Ľuďom, ktorí boli uznaní za vinných z nenávistných prejavov (hatespeechu), hrozí za prejavy súkromnej povahy pokuta alebo až rok väzenia a za verejné vyhlásenia dokonca až tri roky väzenia.

„Veľmi sa mi uľavilo, pretože (nedostatok právnej ochrany) bol po mnoho, mnoho rokov pre transľudí hrozným na pohľad,“ uviedla Birna Rorslettová, ktorá figuruje na poste viceprezidentky Asociácie transsexuálov v Nórsku.

Kriminalizovanie súkromného prejavu

Odporcovia zákona, naopak, tvrdili, že by to mohlo kriminalizovať slobodu prejavu kritizujúceho práva LGBT, skonštatovala Anine Kierulfová, odborná právna asistentka univerzity v Osle.

Nórsko je jednou z najliberálnejších krajín v Európe pre LGBT ľudí, čo napríklad od roku 2016 umožňuje transrodovým osobám legálne si zmeniť pohlavie aj bez stanovenia lekárskej diagnózy.

Snahy boli aj na Britských ostrovoch

Podobne prísnu legislatívu postihujúcu súkromný nenávistný prejav sa pritom pokúšali prijať aj v Škótsku. Okrem konzervatívcov, cirkvi či laickej verejnosti sa však proti nej postavili aj prípadní vykonávatelia združení v Škótskej policajnej federácii.

Pripravovaný zákon by podľa nich zničil legitimitu polície v očiach verejnosti, mohol by zaviesť kontrolu nad tým, čo si občania „myslia“ a čo „cítia“, a kriminalizovať to, čo povedia v súkromí. Informoval o tom denník The Scotsman.

V septembri tohto roka sa však objavili správy, že paragrafy budú mať miernejšiu podobu, a azda najväčšou zmenou je to, že občania by boli stíhaní len za prejavy urobené s úmyslom vyvolať nenávisť.

Škótski konzervatívci však ústami svojho hovorcu Liama Kerra uviedli, že zmeny sú menšie a stále nejdú dostatočne ďaleko. Právny predpis nazval „najkontroverznejším v histórii škótskeho parlamentu“.


Ďalšie články