Vypočujte si podcast o tom, či mohli Dubček alebo Husák dosiahnuť viac voči Moskve

22-Husak1 (1) Na snímke z 30. októbra 1968 Alexander Dubček s Gustavom Husákom. Foto: archív TASR

Profesor Jan Rychlík a bývalí politici Pavol Kanis a Vladimír Palko diskutovali v relácii Do kríža na RTVS o Husákovi a Dubčekovi.

Husákov príbeh opisuje impozanntý oblúk od Povstania, komunistický puč, väzenie, cez normalizáciu až po pád režimu. Na konci ho komunisti vylúčili z jeho vlastnej strany, traduje sa, že lakonicky poznamenal, že si na to už zvykol. Dubčekov príbeh tiež presahuje viaceré režimy, vrchol zažil v auguste 1968.

Diskusia s profesorom Rychlíkom, bývalým generálnym tajomníkom KSS a neskôr ponovembrovým politikom SDĽ Pavlom Kanisom a bývalým ministrom vnútra Vladimírom Palkom mala výrazné hlasy, odporúčame ju do vašej pozornosti.

V stredu večer o 21:50 na Dvojke bude témou relácie Do kríža Miroslav Válek. Položili sme si otázku, prečo tak uspel intelektuál, ktorý tak hlboko zlyhal počas komunizmu a prečo sa ho rôzne filmy a texty po roku 1989 stále znova snažia rehabilitovať. Diskutovať budú literárny vedec profesor Valér Mikula, pastor Daniel Pastirčák a bývalý minister kultúry Marek Maďarič.


Ďalšie články