Veľká anketa k SNP: Boli by Slováci aj dnes ochotní obetovať sa za krajinu?

SLOVENSKO – V utorok sme si pripomenuli 79. výročie vypuknutia Slovenského národného povstania. Mnohí jeho účastníci položili život za oslobodenie Slovenska spod nadvlády fašizmu. Slovákov sme sa opýtali, či by boli ochotní obetovať svoj život za svoj štát aj v dnešnej dobe, prípadne za akých okolností. Ponúkame vám ich reakcie a názory.

Marián, 59 rokov, predajca a hudobník

Myslím, že pri tomto názorovo rozdelenom Slovensku by bolo veľa ľudí v pochybnostiach, či sa má obetovať alebo nie. Nechcel by som zo seba robiť hrdinu, ale moje vnútorné presvedčenie mi hovorí, že by som to mal urobiť, pretože tu žije moja rodina, máme deti, tu sme sa narodili a je dôležité to chrániť.

Cecília, 70+, dôchodkyňa:

My sme už niečo prežili a život máme za sebou. Máme deti a vnúčatá. Ak by im to pomohlo, išlo im o život a o ich budúcnosť a kvalitnejší život, pravdepodobne áno. A nielen za blízkych; máme veľa priateľov a známych, ktorí sú dobrí ľudia. Nebola by to ani nejaká obeť. Každý človek by mal nad hodnotou svojho života a života svojich známych uvažovať.

Klára, 75, dôchodkyňa:

Myslím si, že áno, mám taký istý názor. Nebola by to ani obeť, ale skôr povinnosť.

Martin, 46 rokov, obchodný manažér

Zvažoval by som, či by som sa za Slovensko obetoval. Záviselo by to od politickej garnitúry, keďže tá by si nemusela ľudí vážiť a nechala by ich neľútostne zabiť len pre svoje zištné ciele.

Vladimír, 77 rokov, dôchodca

Áno, som prakticky major vo výslužbe, absolvoval som 5 vojenských cvičení. Som stará škola, môj 17-ročný brat bol vzhľadom na to, že robil na letisku v Prešove odvlečený do koncentračného tábora. Vrátil sa až v máji po oslobodení a nič sme za to nechceli, lebo to bola povinnosť. Ľudia by na tie ťažké časy – či prvú alebo druhú svetovú vojnu – mali spomínať. Slovenské národné povstanie bolo ťažko vydreté. Aj keď politická situácia bola, aká bola, slovenský ľud nikdy nechcel, aby bol fašizmus alebo blízky východný komunizmus.

Ľubomír, 55 rokov, predajca

Chráň Boh, aby sa také niečo stalo! Určite by z toho nikto nebol nadšený. Ak by sa mali stavať barikády, prispel by som k tomu a určite by som Slovensko bránil, veď som sa tu narodil.

Emília, 60+ rokov, dôchodkyňa

Nezamýšľala som sa nad tým, ale vojnu si u nás neviem predstaviť. Ak by k nej došlo, až vtedy by som videla a cítila, čo robiť. Ak by som však videla, že sa páchajú zverstvá, že je to podobné, ako keď niekedy išli po Židoch, isto by som do toho išla a riskovala život. Obdivujem hrdinskosť Ukrajiny. V televízii zaznel názor, že ak by na nás Maďari zaútočili, poobede by boli na Orave. Tiež si myslím, že by sme sa ťažko ubránili, sme spohodlnení a každý sa schováva. Najväčší boháči by sa poschovávali, najväčších chudákov nahnali dopredu a bohatli ďalej.

Jakub, 20 rokov, študent

Je to logické: v prípade ohrozenia života by som sa bol ochotný obetovať. Nechápem, prečo by sme sa my ako Slováci mali držať Západu, keď nás Západ nechce. Aj Ukrajina – je to ich problém, prečo to riešime my?