Košičania Tomáš Davidov a Matej Šulc zabodovali svojimi fotografiami vo svete

KOŠICE – Nesmierny smútok, tak sa volá fotografia kameramana a fotografa Tomáša Davidova, za ktorú získal striebornú medailu v kategórii Photojournalism v prestížnej medzinárodnej súťaži reFocus AWARDS 2023, ktorú každoročne udeľuje porota v Južnej Karolíne (USA).

K (53)b Matej Šulc a Tomáš Davidov. FOTO: archív

Tomáš Davidov spolu s redaktorom Matejom Šulcom už vyše roka prinášajú do spravodajstva RTVS aktuálne informácie z vojnového konfliktu na Ukrajine.

„Táto fotografia vznikla 14. apríla 2023 v Slovjansku na Donbase počas raketového útoku, keď cez deň na mesto dopadlo niekoľko rakiet S 300 na civilné objekty. Zasiahli a zničili aj tento civilný objekt, niekoľko horných poschodí. Útok si vyžiadal 15 mŕtvych a 24 zranených. Na fotografii je príbuzná, ktorá pozerá, ako z trosiek práve vyťahujú jej dvojročného vnuka. Ten, žiaľ, neskôr na následky zranení v nemocnici zomrel,“ hovorí Tomáš  Davidov.

Ocenená fotografia Tomáša Davidova

Tomáš Davidov a Matej Šulc sa v týchto dňoch vracajú z Ukrajiny na Slovensko, aby sa presunuli do Francúzska, kde bude Matej prezentovať svoju fotografiu.

„Táto kniha, ročenka, obsahuje fotografie 93 fotografov z celého sveta od americkej organizácie Foto Evidence press New York a tento rok je venovaná Ukrajine. Vznikol projekt, kde majú svoje fotografie autori z celého sveta vrátane víťazov World Press Photo a takýchto najprestížnejších cien. Ja som tam poslal fotku z minulého októbra, keď sme boli s Tomášom Davidovom krátko po oslobodení v dedine Terny v Doneckej oblasti, v čase, keď tam prebiehala úspešná ukrajinská protiofenzíva a v dedine sa ešte nachádzali vojaci. Bolo tam množstvo pozostatkov po tých bojoch vrátane mŕtvych ruských vojakov, zničených budov, a tiež zvyšky rakiet. Ja som tam v týchto ťažkých podmienkach vyfotografoval kazetovú muníciu, ktorú Rusi použili pri útoku na túto obec. Používanie kazetovej munície na civilné ciele je zakázané medzinárodnými dohovormi, takže som v podstate touto fotografiou zdokumentoval možný vojnový zločin. Myslím si, že práve preto bola táto fotografia vybraná do tejto knihy,“ vraví Matej Šulc.

Ďalej dodáva: „Náš výjazd na túto bojovú líniu bol veľmi nebezpečný, miesto sa nachádzalo pod ruským ostreľovaním a Ukrajinci sa snažili v rámci protiofenzívy postupovať. Keď sme prechádzali, tak sme sa dostali aj pod ostreľovanie nášho auta. Takto vznikla fotografia, ktorá bola vybraná do tejto celkom unikátnej knihy. Momentálne sa prezentuje po celom svete a teraz, v piatok 8. septembra, bude jej prezentácia v rámci Festival International du Photojournalisme vo Perpignane, jednom z najprestížnejších fotožurnalistických festivalov na svete, ktorého sa aj ja zúčastním.“


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok