Mesto rieši dopravnú situáciu pri nábreží Dunaja novým cyklopruhom

BRATISLAVA – Magistrát mesta Bratislava sa rozhodol posilniť alternatívny spôsob dopravy vybudovaním oddeleného cyklopruhu neďaleko nábrežia Dunaja. Týmto krokom sa očakáva úbytok tranzitujúcich vodičov cez stred mesta.

Cyklopruh na nábreží Cyklopruh spôsobuje zdržanie v kolónach aj MHD. Foto: Ján Vida

Vytvorením oddeleného cyklopruhu sa medzi Mostom SNP a Šafárikovým námestím v každom smere zrušil jeden jazdný pruh. V praxi to znamená, že počas špičky musia byť trpezliví nielen vodiči v automobiloch, ale aj cestujúci v autobusoch. Okrem toho pribudol v blízkosti autobusových zastávok zmiešaný obojsmerný cyklobus pruh.

Nový cyklobus pruh. FOTO: Ján Vida

Zmenou organizácie dopravy sa zruší ľavé odbočenia cez električkovú koľaj na Kúpeľnú a Fajnorovo nábrežie, keďže tieto odbočovania spôsobovali podľa magistrátu zdržania pre ostatné vozidlá.

Magistrát hlavného mesta vysvetľuje smelé zmeny v doprave nedostatkom cykloinfraštruktúry v danej lokalite. „Nové cyklopruhy vznikajú na časti nábrežia, kde bezpečná cykloinfraštruktúra doteraz úplne chýbala a zároveň spoja viaceré už existujúce cyklotrasy,“ napísal magistrát na sociálnej sieti.

Cyklistov však môže hnevať chýbajúca oficiálna cykloinfraštruktúra na dvojprúdovej Pribinovej, dokonca zákaz vjazdu do priestoru medzi novou budovou SND a Euroveou, čím musia zbytočne obchádzať okolo takmer celého divadla, aby mohli pokračovať cyklochodníkom od novšej časti zmieneného obchodného centra smerom k Mostu Apollo.

Zdá sa teda, že zmeny prinášajú skôr problémy, čo si uvedomuje aj vedenie mesta, ale nechce si to priamo priznať. Mať obavu z toho, ako zníženie počtu jazdných pruhov a vybudovanie cyklopruhov ovplyvní dopravu v tejto časti mesta, je podľa primátora Matúša Valla prirodzené. „Ja sám mám z toho veľkú trému, ktorá vyplýva z toho, ako si obyvatelia Bratislavy s touto zmenou poradia. Nemám však obavu z toho, či je to pre hlavné mesto dobrý krok,“ vysvetľuje Vallo.

Nespokojnosť so zmenami v doprave vyjadrujú aj obyvatelia mesta petíciou za odstránenie ostrovčeka a zákazu odbočenia k osobnému prístavu a Slovenskému národnému múzeu. Hlavné mesto odporúča tranzitujúcim vodičom, aby využili obchvat cez Einsteinovu na petržalskej strane.

Informačná tabuľa nabáda vodičov, aby využili petržalský obchvat. FOTO: Ján Vida

Dopravné značky obmedzujú prístup cyklistov do priestoru medzi novou budovou SND a Euroveou. FOTO: Ján Vida

Začiatok a koniec cyklochodníka, ktorý nemá žiadne prístupové pruhy. FOTO: Ján Vida.