Polícii pomôže s nelegálnou migráciou zhruba päťsto vojakov. Hranice sa uzatvárať nebudú

Migranti v Nových Zámkoch Ilustračný záber. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Vláda sa na stredajšom zasadnutí zhodla na dvoch zásadných opatreniach, ako zvládnuť migračnú krízu na Slovensku. Definitívne ich má odsúhlasiť ešte parlament vo štvrtok.

Rezort vnútra priznáva, že nelegálna migrácia sa na Slovensku výrazne zhoršuje. „V období od januára 2023 do júla 2023 bolo na území Slovenskej republiky zadržaných 17 529 cudzincov, čo v porovnateľnom období roku 2022 predstavuje nárast o 15 611 zadržaných cudzincov,“ priblížilo ministerstvo.

Naďalej dominuje nelegálna sekundárna tranzitná migrácia zo západobalkánskej trasy. Tá smeruje zo Sýrie, cez Turecko, Bulharsko, Srbsko až do Maďarska. Zaznamenali na nej nárast o 1 062 percent – dokopy 16 934 zadržaných cudzincov.

Na našom území už nebude môcť zotrvať každý cudzinec

Vláda chce zhoršujúcu sa situáciu riešiť novelou zákona o pobyte cudzincov, ktorú v stredu schválila.

Polícia by už nemala vydávať potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska každému cudzincovi. Toto potvrdenie znamená, že daného človeka preverovala polícia, nejde o povolenie na pobyt. 

Lenže ľudí zo Sýrie a Afganistanu nemožno oficiálne poslať z nášho územia preč. V Sýrii je vojna a v Afganistane by im pre vládu Talibanu mohlo hroziť neľudské zaobchádzanie, a takých ľudí podľa európskych zákonov nemožno vyhostiť.

Podľa rezortu vnútra to pôsobí ako „pull faktor“ (motivujúci faktor) pre nelegálnych migrantov putujúcich po balkánskej trase.

Po novom by sa z povinnosti mala stať iba možnosť. Potvrdenie o zotrvaní u nás by nemali dostávať najmä tí, ktorí cez Slovenskú republiku iba migrujú do iného štátu. Tých je väčšina.

Tými, ktorých nemožno vyhostiť, sa nebudeme zaoberať a administratívne vyhostenie sa urýchli

Návrhom zákona sa tiež ustanovuje, že už nebudeme formálne riešiť migrantov, ktorých nemožno administratívne vyhostiť. Cieľom je znížiť počet správnych konaní a uvoľniť kapacity na boj proti nelegálnej migrácii.

Parlament by mal novelu prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Premiér je preto v kontakte s niektorými parlamentnými stranami, aby podporili otvorenie mimoriadnej schôdze. Zákon má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia, takže platiť môže už od štvrtku.

Po novom by sa mal na Slovensku aj zrušiť stav mimoriadnej situácie, aby sa administratívne vyhostenie nemohlo odkladať. Toto opatrenie nariadila vláda po vypuknutí pandémie COVID-19.

„V súčasnej dobe je pandemická situácia priaznivá a umožňuje cestovanie bez obmedzení. Z toho vyplýva zvýšený prílev cudzincov na naše územie a taktiež aj počet vydaných rozhodnutí o administratívnom vyhostení, ktoré však nie je možné vykonať. Aj z tohto dôvodu je neúčelné a neefektívne naďalej odsúvať výkon administratívneho vyhostenia,“ zdôvodnil rezort vnútra. Podľa premiéra by sa mohla mimoriadna situácia zrušiť na budúci týždeň.

Hranice neuzavrieme, polícii ich pomôže chrániť armáda

Vláda rozhodla, že hranice s Maďarskom neuzavrieme. Policajný prezident Štefan Hamran už tento týždeň naznačil, že to nie je reálne, vzhľadom na dĺžku slovensko-maďarskej hranice. „Stálo by to dva milióny eur týždenne,“ povedal Hamran.

Namiesto toho vláda odsúhlasila, že polícii pomôžu naše ozbrojené sily. Do spoločných hliadok s políciou môže byť denne nasadených do päťsto profesionálnych vojakov. Pomáhať majú pri zabezpečovaní strážených objektov a logistickej podpore spojenej s dopravou osôb v súvislosti s nelegálnou migráciou.
        
Štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer nechcel špekulovať o tom, prečo neprišlo k vyčleneniu vojakov skôr. Upozornil na to, že takémuto rozhodnutiu musí predchádzať oficiálna dohoda vlády. „Prišlo k nej teraz,“ dodal.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko avizoval, že v najbližších hodinách očakáva spresňujúcu požiadavku od vedenia polície.

Poverený premiér Ľudovít Ódor upozornil na to, že v čase vznesenia požiadavky políciou ešte pred letom nebola intenzita nelegálnej migrácie taká výrazná, aby si vyžadovala asistenciu armády. „Hneď ako sme narazili na kapacitné limity pri zvýšenom nápore, túto situáciu riešime,“ upozornil.

Pripustil, že vojakov bolo možné umiestniť na hranice aj preventívne, položil však otázku, či by takýto krok nevyvolal väčšie obavy a domnienky rozvíjajúce hypotetické scenáre.

Ódor: Nelegálna migrácia nepredstavuje bezprostrednú hrozbu pre Slovensko

Ľudovít Ódor po rokovaní vlády skonštatoval, že situácia je pod kontrolou a príslušné orgány nezaznamenali žiadne vážne incidenty. Nelegálna migrácia podľa neho nepredstavuje pre Slovensko bezprostrednú hrozbu.

Štátny tajomník ministerstva vnútra Martin Královič tvrdí, že pracujú na zásadnom znížení počtu migrantov v záchytnej hale vo Veľkom Krtíši. V utorok ich tam bolo približne sedemsto. „V priebehu stredy sa veľké množstvo ľudí podarilo odviesť a distribuovať po oddeleniach cudzineckej polície po celom Slovensku,“ povedal.

V okrese Veľký Krtíš v spolupráci so Slovenským Červeným krížom zabezpečujú od stredy suchú stravu trikrát denne a pitnú vodu. „Podmienky tam zlepšujeme,“ podotkol štátny tajomník.

Deklaroval, že tranzitujúci migranti na Slovensku nechcú ostať. Ideálne by bolo podľa Královiča zrušenie potvrdenia o zotrvaní na Slovensku, ktoré odsúhlasila vláda.

„Dovtedy, kým sa to podarí, budeme oveľa rýchlejšie vydávať papiere. Kapacity cudzineckej polície sa nám podarí posilniť aj vďaka nasadeniu Ozbrojených síl SR,“ poznamenal Královič.

(tasr, est)


Ďalšie články