Desivé výsledky štúdie: Mladých s rakovinou rapídne pribúda, nárast je až 80-percentný

SVET – Počet ľudí mladších ako 50 rokov, ktorí sú postihnutí jedným z 29 rôznych typov rakoviny, dramaticky stúpa.

rakovina Ilustračná foto: Archív Štandard

Vedecký tím zložený zo Škótov a Číňanov preskúmal najmä prípady mladších pacientov vo vekovom rozmedzí od 14 do 49 rokov. Do štúdie Global Burden of Disease zahrnuli štatistiky z celého sveta. V porovnaní s rokom 1990 sa počet zvýšil o 80 percent, informuje nemecký denník Bild.

Vedeckú štúdiu vypracovali odborníci z Edinburskej univerzity v Škótsku a čínskej Lekárskej fakulty Če-ťiangskej univerzity v Chang-čou. Z ich zistení vyplýva, že u rôznych typov rakoviny stúpa počet postihnutých mladších ako 50 rokov, hoci veľa ľudí si myslí, že rakovina postihuje hlavne starších.
Predchádzajúce štúdie, ktoré skúmali podobné trendy, sa obmedzovali len na špecifické krajiny a diagnostické formy. Najnovšie údaje však pracujú s dátami z celého sveta – výskumníci porovnali údaje z roku 2019 s počtom prípadov z roku 1990, kde zistili nárast o 79 percent. Štúdia uvádza, že pred štyrmi rokmi bolo zaznamenaných viac ako 3,2 milióna nových prípadov rakoviny u ľudí mladších ako 50 rokov.

Denník Bild hovorí, že v Nemecku je rakovina diagnostikovaná u 61 percent mužov a 57 percent žien. Obzvlášť rýchlo stúpa počet nových prípadov rakoviny priedušnice a prostaty, s ročným nárastom o 2,2 percenta. Najviac úmrtí je spôsobených rakovinou prsníka, priedušnice, pľúc, čriev a žalúdka, pričom najvyšší výskyt medzi mladými dospelými je v Spojených štátoch, Austrálii a v západnej Európe.

Výskumníci predpokladajú, že za týmto nárastom môže byť nadmerná konzumácia červeného mäsa, alkoholu a tabaku. Medzi ďalšie „bežné podozrivé“ faktory patria nedostatok pohybu, vysoká hladina cukru v krvi a obezita. Očakáva sa, že výskyt rakoviny bude naďalej rásť a do roku 2030 by mohol stúpnuť o 31 percent, pričom počet s tým súvisiacich úmrtí by mohol narásť o 21 percent.

(echo24.cz)