Jelene pozývajú na šou pod Jupiterom a Saturnom

SLOVENSKO – Poľovníci, poľovní hostia, ale i nadšenci prírody a rodiny s deťmi. Na horských lúkach čoskoro budete môcť stretnúť ľudí, ktorým učaroval fenomén jelenej ruje.

Ideálne pre jelenie volanie je chladné a jasné počasie, ale od polovice septembra ho začujete i počas teplejšieho dňa. Foto: Ľ. Bartoš

Za „ženou“ hľadaj jeleňa

Ten, kto s hlbokým silným revom paroháčov nemal doposiaľ skúsenosť, si ho môže pomýliť s medveďom. Niektorí laň považujú za manželku srnca. Laň – iným menom jelenica – je však partnerka jeleňa a doslova mu kryje chrbát, pretože v čase ruje je to práve skúsená jelenica, ktorá vedie čriedu, pričom jeleň kráča posledný. Bočné jelene sa mu snažia niektorú z laní odlákať, čoho vyústením môžu byť známe súboje, niekedy s tragickým koncom.

Jelene si počas ruje strážia „hárem“ jeleníc. Foto: Dušan Guman

Jedinečné prírodné divadlo je lákadlom nielen pre zapálených milovníkov lesov, ale i pre rodiny s deťmi. Obe skupinky majú obľúbené miesta, kde sa s jeleňmi stretávajú každú sezónu. Ruja prebieha od polovice septembra do začiatku októbra. Vraví sa, že ideálne pre rev jeleňov je chladné nočné počasie, keď sa im parí od papule, no ozývajú sa i počas teplých dní. Podmienkou je jasné počasie. Ak je zamračené alebo prší, jelene mlčia, čo ale páreniu nebráni. Stíchnutím reagujú na zmenu desiatky minút pred ňou.

Ruju budú sprevádzať dva plynné obry

Výpravu za jeleními hlasovými pretekmi je možné spojiť s pozorovaním nočnej oblohy. Počas celej noci okrem večera bude pekne svietiť Jupiter, najväčšia planéta Slnečnej sústavy. Pohybovať sa bude od východného po juhozápadný obzor v súhvezdí Barana. Kontrovať mu bude Saturn v súhvezdí Vodnára.

Ráno na východnom obzore zažiari Venuša, nazývaná tiež Večernica alebo Zornička, planéta najviac podobná Zemi.  V druhej polovici septembra sa nízko nad východným obzorom objaví vzácnejší Merkúr. 29. septembra zaznamená spln Mesiac.

Niektorí putujú za revom každý rok

Po ukončení ruje si jelene a lane idú svojou cestou. Počas aktivít v čase párenia samce strácajú na váhe, do zimy preto potrebujú energetické straty dohnať. V máji až júni jelenica v ústraní vrhne jedno, dve jelenčatá. Okrem krásnych parohov sú cenné očné zuby – kelce, z ktorých sa vyrábajú šperky. Jelenia zver je veľmi dôležitá zložka potravy vlkov.

„K ruji mám veľmi kladný vzťah. Teším sa na ňu ako na Vianoce,“ vyznal sa Tomáš, ktorý počúvanie nevynechá ani jeden rok. Túto sezónu sa na udalosť chystá až na západné Slovensko. Jelene sa smú loviť od 16. augusta do 15. januára. S výnimkou jeleníc, ktoré sa od prvého decembra loviť nesmú. Stáva sa preto, že loviaci poľovníci nemajú z prítomnosti poslucháčov radosť, keďže môžu vyrušiť zver počas poľovačky, alebo vstúpiť do priestorov, kde sa strieľa.