Smer má nakročené k pohodlnej vládnej väčšine, ukazuje ďalší prieskum. Matovič aj Sulík by skončili mimo

Ak by sa predčasné parlamentné voľby konali v polovici septembra, vyhral by ich Smer. Druhé miesto by obsadilo Progresívne Slovensko, za ktorým tesne nasleduje Hlas. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu spoločnosti SANEP pre TA3.

Peter Pellegrini a Robert Fico. Foto: Martin Baumann/TASR Peter Pellegrini a Robert Fico. Foto: Martin Baumann/TASR

Prieskum sa uskutočnil v dňoch 10. až 15. septembra 2023 na reprezentatívnej vzorke 1 782 opýtaných. Z prieskumu agentúry SANEP vyplýva, že 66,3 percenta respondentov si je istých, komu odovzdá 30. septembra hlas. Meranie voličskej priazne sa robilo len na základe týchto hlasov.

Kto by bol v parlamente

Víťazom volieb by sa podľa prieskumu pre TA3 stal Smer, ktorý by získal 22,2 percenta hlasov. Za dva septembrové týždne si tak polepšil o 0,8 percenta, konštatuje TA3. Keby Ficovej strane odovzdali hlas aj všetci, ktorí ju zvažujú ako druhú voľbu, strana by získala 27 percent voličských hlasov.

Druhé miesto by obsadilo Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 15,7 percenta. Strana Michala Šimečku si tak oproti začiatku septembra polepšila o 0,1 percenta. 

Hlas by skončil na treťom mieste so ziskom 15,2 percenta. Strana Petra Pellegriniho si tak polepšila o 0,2 percenta voličských hlasov.

Štvrtá by skončila Republika so ziskom 7,5 percenta, ktorá však od posledného merania SANEP prišla o 0,9 percenta. Piata priečka patrí Sme rodina, ktorá si drží stabilný počet voličov – 5,9 percenta.

Parlamentné brány by prekročila aj strana SNS (5,8 percenta) a KDH (5,6 percenta). Zatiaľ čo národniari si polepšili o 0,3 percenta, kresťanskí demokrati stratili 0,4 percenta.

Smer by mal podľa výsledkov SANEP v parlamente 43 mandátov, PS tridsať, Hlas 29 a Republika pätnásť. Strany Sme rodina, KDH a SNS by dostali zhodne po jedenásť poslancov.

OĽaNO, SaS a Demokrati hlásia neúspech

Parlamentné kvórum by sa nepodarilo prekročiť koalícii OĽaNO/Za ľudí/KÚ so ziskom šesť percent, keďže dokopy potrebujú sedem percent. Navyše koalícia stratila od posledného merania pol percenta hlasov.

Pred bránami parlamentu by ostala aj SaS so ziskom 4,8 percenta. Strana za posledné dva týždne stratila 1,3 percenta voličských hlasov. Strane Demokrati dôveruje 3,1 percenta, takže by tiež neuspela.

Potrebných päť percent by nezískali ani ĽSNS (1,7 percenta), zoskupenie Modrí, Most-Híd (1,2 percenta) a Aliancia-Szövetség (2,8 percenta).


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac