Zo sto mužov ostane desať alebo dvadsať, priznáva šéf mobilizačného centra v ukrajinskej Poltave

Russia_Ukraine_War658714 Ľudia kľačia, keď vojaci nesú rakvu ukrajinského vojaka Sergija Jarmolenka, ktorý zahynul v bitke s ruskými jednotkami počas pohrebného obradu na Námestí nezávislosti v Kyjeve na Ukrajine vo štvrtok 14. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Z každých sto mobilizovaných mužov, ktorých minulú jeseň na Ukrajine mobilizovali, zostáva bojaschopných iba okolo desať až dvadsať z nich. Zvyšní vojaci sú mŕtvi, zranení a nespôsobilí.

Uviedol to šéf náborového regionálneho centra v ukrajinskom meste Poltava Vitalij Berežnoj, ktorý minulý týždeň vystúpil na zasadnutí miestneho zastupiteľstva. O jeho slovách informoval ukrajinský denník Strana alebo ruská agentúra TASS s odvolaním sa na regionálne médiá.

Vojenský komisár v kontexte veľkých personálnych strát navyše upozornil na nízku mieru mobilizácie v regióne a vyzval poslancov, aby prijali opatrenia na zvýšenie miery odvodov miestnych obyvateľov. 

Podľa Berežného sa totiž v poltavskom centre podarilo splniť len 13 percent plánu schváleného Generálnym štábom Ozbrojených síl Ukrajiny, čo je vôbec najhorší ukazovateľ v regióne.

V podobnom duchu sa o stratách začiatkom septembra pre britský denník Times vyjadril aj jeden z členov práporu Skala, ktorý má na starosti ťaženie v Záporožskej oblasti južne od obce Robotyne. 23-ročný muž s volacím menom Bojec uviedol, že pri súčasnej protiofenzíve zomiera až 90 percent vojakov.

Situácia nie je priaznivejšia ani v iných častiach frontu, aspoň podľa reportáže americkej televízie ABC News. Tá v polovici augusta uskutočnila rozhovor s dvomi americkými veteránmi, ktorí sa prihlásili do bojov na Ukrajine. Tí situáciu opísali ako veľmi ťažkú.

Jeden z mužov, bývalý vojak z Texasu, ktorý vystupuje pod volacím znakom Tango, povedal, že jeho jednotka „desiatok“ mužov zaznamenala „85 percent obetí“. Títo vojaci mali za úlohu zmocniť sa jednej z dedín pri Donecku.

Podľa západných predstaviteľov a analytikov Kyjev od začiatku vojny celkovo stratil takmer 200-tisíc bojovníkov. Spadajú sem mŕtvi aj ranení. Údaj pochádza ešte z polovice minulého mesiaca.

Stanné právo sa na Ukrajine zaviedlo 24. februára 2022 v deň začiatku ruskej invázie, keď prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dekrét o všeobecnej mobilizácii. V krajine platí zákaz cestovania do zahraničia pre mužov vo veku 18 až 60 rokov. 


Ďalšie články