BREZNO – Žiaci sa budú stravovať zdravšie. V Základnej škole s materskou školou Karola Rapoša v Brezne otvorili v školskej jedálni vitamínový bufet s pestrou ponukou zeleninových aj ovocných šalátov, a to bez navýšenia stravného. Informovala o tom breznianska samospráva.
Bufet bude ponúkať hlavne šaláty zo zeleniny, prípadne aj ovocia, o ktorých vedia, že majú u detičiek úspech a ony ich majú rady. „Surovú mrkvu nejedia, ale keď ju pripravíte vo forme šalátu s ananásom, predbiehajú sa, kto si najviac naberie. Tak isto šalát z kapusty s jabĺčkom a hroznom je pre deti príjemná kombinácia. Naše pani kuchárky sú šikovné a nebránia sa skúšaniu nových receptúr, takže sa žiaci majú na čo tešiť. Zatiaľ sa tento náš experiment stretol s veľkou podporou rodičov, pedagógov a nadšením u žiakov,“ uviedla riaditeľka školy Danka Katonová.
Otvorenie vitamínového bufetu v školskej jedálni je ďalšou aktivitou školy vo výchove žiakov k zdravému životnému štýlu. „U školákov sa odporúča tri až päť porcií zeleniny denne a tri porcie ovocia. Ideálne ráno, na desiatu a olovrant, prípadne k obedu. Šalát z kyslej kapusty a jabĺčka navyše pomáhajú posilňovať imunitu detí. Ak môžeme prispieť k zdraviu detí aspoň týmto spôsobom, sme spokojní,“ povedala riaditeľka školy.
Ovocie podávajú deťom denne. Škola je zapojená v projekte Školské ovocie, ktorého cieľom je podporiť konzumáciu ovocia a zeleniny u detí v predškolskom a školskom veku, teda od 3 do 15 rokov. Výhodou je, že rodičia na vitamínový bufet nepriplácajú, všetko je v rámci ceny obeda, ktorý je dotovaný štátom. Danka Katonová verí, že táto novinka bude inšpiráciou aj pre ďalšie školy, či už v meste alebo v okrese.
„Veď trochu roboty navyše, ktorú musíme vynaložiť, je v prospech zdravia našich detí a stojí za to. Na prípravu šalátov nepoužívame odpadové ovocie a zeleninu, ale nakupujeme tieto suroviny denne čerstvé od slovenských dodávateľov. Aj v mliečnom programe, ktorý v škole máme, spolupracujeme s našou Breznianskou mliekarňou a vzájomná spolupráca prospieva obom stranám. Záleží nám na tom, čo jedia naše deti,“ doplnila riaditeľka.