Voľme (si) život. Do ulíc hlavného mesta v nedeľu prichádza predvolebný pochod Bratislava za život

Bojovať za nenarodené deti sa bude v uliciach Bratislavy v nedeľu 24. septembra 2023 o 15:00 na Hlavnom námestí. Cieľom tretieho ročníka pro-life akcie je apelovať na hodnotový poriadok, vyjadriť nesúhlas s účasťou na umelých potratoch a vyzvať politických aktérov k právnej ochrane nenarodených.

372023735_708225178013508_6638362513536196049_n Pochod Bratislava za život. Foto: Facebook/Bratislava za život

Organizátori pochodu pozývajú na podujatie s tohtoročným názvom „Volím (si) život“, počas ktorého zaznejú príhovory zdravotníkov, právnikov, učiteľov, osobností z cirkevného, kultúrneho a občiansko-politického života, ale aj novinárov a aktivistov. Pripravený je aj program pre deti, na ktoré bude v uliciach hlavného mesta čakať kúzelník.

Život nenarodených detí treba chrániť rovnako, ako chránime život už narodených. Túto spravodlivú požiadavku chceme vniesť do spoločnosti práve v období, keď rozhodujeme o charaktere našej krajiny,“ povedal Juraj Šúst z Inštitútu Ladislava Hanusa.

Chceme chrániť ľudský život od počatia až po prirodzenú smrť

„Naše zákony zavádzajú krutú nespravodlivosť, keď dovoľujú usmrtiť dieťa do 12. týždňa tehotenstva, a ak existuje podozrenie napríklad na genetické postihnutie, tak aj neskôr. Vždy sa budeme zasadzovať za ukončenie tejto nespravodlivosti. Cieľ, ktorý presadzujeme, je ochrana každého ľudského života od počatia a bez akejkoľvek diskriminácie,“ uvádza sa vo zverejnenom manifeste Bratislava za život.  

Manifest sa okrem iného zasadzuje za podporu novej pro-life generácie, pro-life podnikateľov, darcov, lekárov a politikov, legislatívnej ochrany každého ľudského života i za podporu sociálnej pomoci matkám v núdzi.

„Dôležité je tiež pomáhať tehotným matkám a ich rodinám. Matky v núdzi by mali dostať potrebnú pomoc spoločnosti. To platí najmä, ak sa zistí zdravotné postihnutie dieťaťa. Neraz matky do potratu tlačia iní, často otec dieťaťa či rodina, niekedy aj násilím alebo hrozbami. Inokedy ich do potratu tlačia rôzne životné okolnosti a do poslednej chvíle pochybujú o správnosti svojho rozhodnutia,“ uvádza sa ďalej v manifeste, podľa ktorého je potrebné zlepšovať pomoc v tehotenstve účinnými sociálnymi politikami a praktickou pomocou, ako aj informovanosťou matiek a otcov o tejto pomoci.

„Vždy existuje lepšie riešenie ako potrat. Potrebujeme o tých riešeniach ako celá spoločnosť vedieť a aktívne ich ponúkať, aby sa o nich matky v núdzi dozvedeli, a aby im napriek zložitej situácii potrat ani neprišiel na um,“ dodal Tomáš Kováčik z Asociácie za život a rodinu.

Tohtoročný predvolebný ročník pochodu vyzýva taktiež politických aktérov, aby zlepšili právnu ochranu nenarodených, ako aj pomoc matkám a rodinám v núdzi, a tiež, aby to zaradili medzi politické priority a do svojich politických programov.

Nesúhlasiť s potratmi si v dnešnej spoločnosti často vyžaduje veľkú odvahu

Vyjadriť svoj nesúhlas s ukončením života ešte nenarodeného dieťaťa znamená dnes veľakrát znášať dávku kritiky z mnohých strán. Organizátori bratislavského pochodu preto vyjadrujú podporu všetkým, ktorí sa na tento krok odhodlali a podávajú pomocnú ruku tým, ktorí sa naň odhodlávajú. „Pre tehotnú matku v ťažkej situácii je dôležité vedieť, že lekár a zdravotnícky personál uznávajú ľudskú dôstojnosť jej samotnej, ako i ľudskú dôstojnosť jej nenarodeného dieťaťa,“ uzatvárajú organizátori.

Pochod možno podporiť finančne na stránke Donio alebo sa prihlásiť ako dobrovoľník a pomáhať počas priebehu podujatia.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac