Transsexuálny hovorca ukrajinskej armády končí vo funkcii. Vyhrážal sa „ruským propagandistom“

Ukrajinská armáda v stredu oznámila, že dočasne suspendovala amerického transhovorcu. S nikým totiž nekonzultoval svoje nedávne vyhlásenia, že všetci ruskí propagandisti budú „vypátraní" a „spravodlivosti bude učinené zadosť". Podľa amerického senátora to evokuje, že Ukrajina sa chystá proti týmto osobám páchať násilné činy.

pretsr Sarah Ashton-Cirillo. Reprofoto: Twitter

Transsexuál Sarah Ashton-Cirillo sa v lete tohto roku stal oficiálnym hovorcom Síl teritoriálnej obrany (TDF) ukrajinských ozbrojených síl (AFU).

TDF v stredu na sociálnej sieti oznámili, že Ashton-Cirillo pozastavujú činnosť. Dôvodom sú vyhlásenia, ktoré urobil v posledných dňoch, hoci ich neschválilo velenie TDF ani velenie AFU.

„Pri vedení vojenských operácií proti agresorovi obranné sily Ukrajiny prísne dodržiavajú normy medzinárodného humanitárneho práva. Velenie TDF vykoná oficiálne vyšetrovanie okolností týchto vyhlásení. Budú prijaté príslušné rozhodnutia. Seržant Sarah Ashton-Cirillo bude do skončenia vyšetrovania okamžite suspendovaný,“ uvádza ďalej TDF.

Konflikt s republikánskym senátorom

Suspendovaniu predchádzala hádka s republikánskym senátorom za štát Ohio J. D. Vanceom.

Transsexuál zverejnil 13. septembra na internete video, v ktorom povedal, že „obľúbený propagandista Kremľa zaplatí za svoje zločiny“ a všetci ruskí propagandisti budú „vypátraní“ a „spravodlivosti bude učinené zadosť“.

Americký politik následne poslal list ministrovi zahraničných vecí Antonymu Blinkenovi, ministrovi obrany Lloydovi Austinovi a riaditeľke národnej spravodajskej služby Avril Hainesovej, v ktorom sa pýtal, či Ashton-Cirillo zamestnáva ukrajinská armáda a či ju platí vláda USA. Zaujímalo ho tiež, či má americké občianstvo a či niekedy slúžil pre americké spravodajské služby.

Vance sa ďalej opýtal amerických predstaviteľov, či „máme dôvod domnievať sa, že ukrajinské sily alebo spravodajské služby plánujú spáchať násilné činy proti tým, ktorí sa angažujú v ,ruskej propagande'“.

Transsexuál pár dní na to na sociálnej sieti X zverejnil odpoveď, že „novinári sú hrdinovia“. Dodal však, že „ruskí propagandisti a vojnoví zločinci, ktorí šíria lži a podsúvajú falošné naratívy, nie sú novinári, ale informační agenti a pokračovatelia Putinovho a Prigožinovho úsilia šíriť chaos a rozsievať spúšť po celom svete“. „Na Ukrajine nehľadáme pomstu, iba spravodlivosť,“ vyhlásil.

Priblížil, že ho pridelili do mediálneho tímu TDF v dvojitej úlohe hovorcu a ruského dezinformačného analytika. Neskôr dodal, že ho nefinancuje americká vláda, ale Ukrajina a v prepočte dostáva 571 dolárov.

Pokiaľ ide o Vanceovu otázku či ukrajinská armáda zakročí proti propagandistom, Ashton-Cirillo pre Newsweek uviedol, že „medzinárodné tribunály spolu s ukrajinskými súdmi sú pripravené obviniť a spravodlivo súdiť tých, ktorí sú podozriví zo spáchania vojnových zločinov“. Dodal, že „o mimosúdnych popravách hovoria len propagandisti Kremľa, keďže politické vraždy a vraždy novinárov sú charakteristickým znakom Putinovho režimu“.

Nejde pritom o prvú kontroverznú poznámku. Počas takmer dvojmesačnej služby v pozícii hovorcu sa napríklad zviditeľnil tvrdením, že „ruskí vojaci nie sú ľudia“.

Od vojnového reportéra cez vojaka až po hovorcu

Do funkcie hovorcu sa Ashton-Cirillo dostal v auguste tohto roku. Ukrajinskí predstavitelia ho označili za veľký prínos, lebo „bude informovať po anglicky hovoriace publikum“. Do konfliktu sa však krátko nato dostal aj s americkými médiami.

Rodák z amerického štátu New York prešiel zmenou pohlavia v roku 2015. Po vypuknutí vojny na Ukrajine pracoval v regionálnych mimovládnych organizáciách a ako vojnový reportér pre digitálny spravodajský portál LGBTQ Nation. Podával správy o vplyve vojny na LGBTQ+ komunitu vrátane dokumentovania ruských vojnových zločinov proti kvír ľuďom.

V októbri 2022 začal slúžiť v ukrajinskej armáde. Necelý mesiac po zapojení sa do bojov ho zasiahla črepina z delostreleckého granátu, ktorá mu poškodila nervy a svaly na pravej ruke a zasiahla mu aj tvár a pery.

Po pár týždňoch v nemocnici sa však vrátil na front. V ukrajinskej armáde ho vraj nikto neobťažoval a ani sa nestretol s negatívnymi reakciami pre to, že sa považuje za transženu.

Ashton-Cirillo v máji pro Washington Blade povedal, že víťazstvo Ukrajiny „pomôže posilniť LGBT komunitu na celom svete, pretože bude o jednu krajinu menej, ktorá bude môcť prenasledovať Ukrajincov, príslušníkov LGBTQ“.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok