Fontánu na Furči zbúrali, starosta už sľubuje novú (FOTO)

KOŠICE – Fontána na sídlisku Dargovských hrdinov je už minulosťou. Ako informovala Správa mestskej zelene (SmsZ) Košice, na základe právoplatného rozhodnutia stavebného úradu mesta Košice sa v pondelok 25. septembra začali búracie práce na fontáne v parčíku na Bašťovanského ulici.

20230925_153210 Pôvodná fontána je už minulosťou. FOTO: Boris Macko

Podľa starostu mestskej časti Dargovských hrdinov (Furča) Dominika Babušíka je fontána už dlhšiu dobu nefunkčná. SMsZ preto vykonala stavebno-technické posúdenie, ktoré ukázalo rozsiahle statické poruchy fontány.

„Preto sa z dôvodu ochrany zdravia a bezpečnosti ľudí rozhodlo o jej odstránení. Zároveň sa začala projektová príprava novej fontány, ktorá bude stáť na mieste pôvodnej,“ informoval Babušík. Dodal, že nová fontána už bude spĺňať moderné parametre. „Čiže má mať najnovšie technológie, bude svietiť, pričom trysky budú v zemi. Nepôjde o bazénovú fontánu, ale všetko bude zapustené v zemi. Čiže podobne ako v prípade fontány pred Auparkom,“ upresnil starosta s tým, že projekt je pripravený.

Kedy by sa Furča mohla dočkať novej fontány? „Na budúci rok. Najprv si ale bude treba ujasniť, či jej výstavbu bude vedieť financovať SmsZ, alebo do toho vstúpi mestská časť,“ uzavrel Babušík.