Ukrajina klamala o smrti veliteľa ruskej Čiernomorskej flotily. V utorok sa objavil pred kamerami

F68oR1DXcAAoaKb Foto: Twitter

AKTUALIZOVANÉ Veliteľ Čiernomorskej flotily Viktor Sokolov sa v utorok zúčastnil zasadnutia predstavenstva ruského ministerstva obrany. Vyvracia sa tým ukrajinská dezinformácia o jeho smrti. Správu so živým prenosom zo zasadnutia priniesla ruská agentúra TASS.

Ukrajinské špeciálne sily v pondelok uviedli, že pri piatkovom útoku na velenie ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na okupovanom Kryme prišiel o život aj Sokolov.

„Po zásahu veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily bolo zabitých 34 dôstojníkov, vrátane veliteľa ruskej Čiernomorskej flotily,“ uviedli v pondelok ukrajinské sily na Telegrame. Podľa Ukrajincov bolo pri útoku zranených viac ako sto ďalších ruských vojakov. Moskva pritom predtým uviedla, že po útoku bol akurát nezvestný jeden vojak.

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov bezprostredne po výbuchu nepotvrdil dohady, že Sokolov zomrel.

Správu o smrti vojenského predáka, ktorý sa zasadnutia zúčastnil prostredníctvom videohovoru, na sociálnej sieti X šíril aj poradca ukrajinského ministra vnútra Ihora Klymenka Anton Geraščenko.

Ukrajinská armáda oznámila, že preverí svoje vlastné správy o údajnej smrti veliteľa ruskej Čiernomorskej flotily. Pristúpila k tomu práve po tom, ako Rusko v utorok zverejnilo zábery so Sokolovom.

Agentúra DPA pripomína, že Sokolov sa veliteľom Čiernomorskej flotily stal vlani v septembri. Jeho predchodca Igor Osipov o funkciu prišiel podľa ukrajinských médií v súvislosti s potopením raketového krížnika Moskva, vlajkovej lode Čiernomorskej flotily. Ukrajinská armáda Moskvu ku dnu poslala niekoľko týždňov po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

(tod/tasr/sita)


Ďalšie články