Film o Matke Tereze: Na svoje okolie bola často tvrdá. Veľkosť človeka však jeho slabosti a pochybnosti neumenšujú

Film Matka Tereza a ja je charitatívnym projektom. Jeho nakrúcanie sa financovalo z darov a celý výťažok z predaja lístkov sa venovanuje na dobročinnosť. Otázkou pre recenzenta je, ako má takéto dielo hodnotiť?

Rprofoto. Zdroj: Youtube trailer filmu Reprofoto trailer filmu. Zdroj: YouTube

Príbeh Matky Terezy je známy na celom svete. Čo konkrétne nám o nej chce povedať tento film? Na čo bude klásť dôraz? Na začiatku sa mi tento projekt zdal nezvládnutý. Striedanie dvoch rovín – osud Matky Terezy a príbeh mladej Kavity bol spojený neorganicky a násilne. Sledujeme známe fakty o odhodlanej misionárke a tápanie mladého londýnskeho dievčaťa.

Jacqueline Fritschi-Cornazová stvárňuje Matku Terezu s veľkou urputnosťou a odhodlaním. Jej hrdinka je presvedčená o svojej priamej komunikácii s Bohom a odhodlaná vyjsť spoza múrov kláštora do kalkatských slumov. Samozrejme, že všetci okolo nej majú o tejto misii pochybnosti. Nebudem spoilerovať, keď prezradím, že snímka pracuje aj s krízou jej viery – pretože táto scéna je hneď v prvom obraze. Kniha Poď a buď mojím svetlom vyšla v roku 2007 (nedávno bola preložená a vydaná aj na Slovensku). Uvádza súkromnú korešpondenciu misionárky, z ktorej vyplýva, že  „necítila Boha vo svojom srdci“.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.