Na Furči otvorili nový podchod. Má zelené strechy, no mamičky majú pripomienky

KOŠICE – Podchod na Triede L. Svobodu na Sídlisku Dargovských hrdinov prešiel rekonštrukciou ešte v minulom roku. Napriek tomu, že už mohol slúžiť verejnosti, niekoľko mesiacov bol zavretý.

Podchod Furča Adlerova Podchod medzi Adlerovou a Kalinovskou ulicou v Košiciach konečne otvorili.

Dôvodom boli nedostatky v technickej dokumentácii a následne vyriešenie technických nedostatkov. Od minulého týždňa ho môžu chodci používať a bezpečne prechádzať zo zastávky mestskej hromadnej dopravy v smere na Kalinovskú a Adlerovu ulicu. 

„Aj napriek zdržaniu kvôli nedostatkom v pôvodnej projektovej dokumentácii tu máme moderný, bezpečný a navyše ekologický podchod. Ide o prvý podchod v mestskej časti so zelenou strechou. Tá je nielen oku lahodiaca, ale môže prispievať k aj ochrane životného prostredia, termoregulácii či biodiverzite,“ pochválil sa magistrát na sociálnej sieti.  

Pozitívom je, že nový podchod bude otvorený nonstop aj vďaka kamerám, ktoré sa tam nachádzajú a sú napojené priamo na mestskú políciu. 

Podchod Adlerova – Kalinovská Foto: Boris Macko

No prostredníctvom sociálnych sietí adresovali mestu obyvatelia sídliska aj niekoľko pripomienok. Najčastejšie sa ozývali mamičky, ktorým na schodoch podchodu chýbajú koľajničky pre kočíky.

„V zmysle noriem a technických predpisov nebolo možné v podchode zabezpečiť bezbariérový priechod. V podchode je príliš vysoký sklon a mamičky s kočíkmi, nehovoriac o vozičkároch, by to po rampe nevytlačili,“ vysvetlil hovorca mesta Dušan Tokarčík s tým, že pri prechádzaní na druhú stranu je k dispozícii neďaleký priechod pre chodcov.

Rekonštrukcia podchodu za 310-tisíc eur sa začala v auguste minulého roka. Pôvodne mala trvať päť mesiacov, no nakoniec sa práve vďaka spomenutým nedostatkom predĺžila o niekoľko týždňov.