Odišla legenda pražskej zoo Pepíno

PRAHA – Vyše 30-ročný pobyt leguána Pepína v pražskej zoo sa, žiaľ, skončil. Živočích sa v hlavnom meste Českej republiky postaral o 244 potomkov.

Pepíno prežil v pražskej zoo vyše 30 rokov. Foto: FB Zoo Praha

K otcovstvu sa nehlásil iba v dvanástich prípadoch

„Celým menom“ leguán kubánsky je najväčší druh leguána na svete. Pepíno bol jednou z legiend Zoo Praha. O jeho pondelkovom úmrtí informoval na svojej sociálnej sieti riaditeľ zariadenia Miroslav Bobek. „V zoo žil 31 a pol roka. Podľa vzrastu a následného (ne)vývoja sa dá odhadnúť, že prišiel minimálne desaťročný.“

Pepíno konzumuje obľúbený ibištek. Foto: Zoo Praha

„Zároveň sa v sobotu a v pondelok vyliahlo deväť mláďat, po samčej línii Pepínových pravnukov. Celkom sa u nás do dneška vyliahlo 256 leguánov kubánskych, iba v dvanástich z nich nie je žiadna Pepínova krv. Pepíno mal teda u nás 244 potomkov,“ napísal kurátor Petr Velenský.

Najstaršia je teraz 30-ročná samica

„Vedeli sme, že Pepíno dlho nevydrží, slovami Petra Velenského posledných päť rokov išiel kontinuálne dole, respektíve vždy skok dole, potom stagnácia a zase zosun. Teraz je v pražskej zoo najstaršia samica Bezprstá, ktorá sa siedmeho septembra dožila 30 rokov, čo vieme presne, pretože sa vyliahla v Prahe,“ priblížil Miroslav Bobek.

Pepínov stav sa zhoršoval posledných päť rokov. Foto: FB Miroslav Bobek

V pražskej zoo sa pre leguána kubánskeho vedie svetová plemenná kniha. Z pražského chovu putovalo v minulosti niekoľko exemplárov napríklad aj do zoo v Bojniciach. Na Kube žije odhadom 40 000 týchto zvierat, pričom na niektorých miestach je ich hustota až 25 jedincov na hektár – informuje bojnická zoo na svojej stránke.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok