Užite si mimoriadny vlakový výlet po košických zákutiach

KOŠICE – Urbex po Košických vlečkách odhalí ďalšie železničné zákutia neprístupné verejnosti.

e-img-7974 FOTO: Detská železnica

Dostať sa vlakom tam, kam sa bežne nejazdí, ponúka mimoriadny vlakový výlet detskej železnice – Urbex po košických vlečkách III. Organizátori pripravili na sobotu 14. októbra bohatú trasu, na ktorej navštívia takmer desiatku rôznych, verejnosti neprístupných koľají a železničných vlečiek.

Miesta v unikátnom vlaku sa vypredávajú a vzhľadom na obmedzenú kapacitu jedinečného podujatia by ste sa mali s rezerváciou poponáhľať.

Ako sa vyrábajú podvaly

Vlak odštartuje z hlavnej železničnej stanice a zamieri do Čane, tam umožnia nielen vjazd do závodu ŽPSV, kde sa vyrábajú železničné podvaly, ale nám aj čo-to prezradia o výrobe podvalov.

„Sme radi, že aj v tomto roku nám mnohé firmy a spoločnosti vyšli v ústrety, pochopili tento druh železničného turizmu a sú ochotné nám otvoriť brány svojich vlečkových koľají. Návštevníci tak budú môcť nahliadnuť do podniku na výrobu betónových podvalov, unikátny bude vjazd do košickej teplárne, bývalej magnezitky, „Konga“, rušňového depa, spoločnosti na výrobu, rekonštrukciu a opravu železničných tratí a výhybiek, ale aj predajcov hutníckych výrobkov a materiálov,“ približuje riaditeľ detskej železnice v Košiciach Ľubomír Lehotský.

Obed na „Kongu“

Návštevníkom sa vstupom na vlečky naskytnú nové pohľady na mesto a jednotlivé mestské časti. Súčasťou programu bude aj tradičný obed na netradičnom mieste – na vykládkových koľajach v blízkosti rieky Hornád pri nákladnej stanici. „Obed na ‚Kongu‘ je potrebné si objednať včas, už pri kúpe lístka,“ upozorňuje Ľ. Lehotský.

Lovci unikátnych foto- a videozáberov si budú môcť aj v tomto roku zabezpečiť tzv. foto- lístok, ktorý je určený len na fotenie vlakovej súpravy na jej mimoriadnej trase. Presný itinerár sa majiteľom zašle v skorých ranných hodinách v deň podujatia.

Vydať sa osobnými vlakmi za neprebádanými zákutiami železničných Košíc je unikát, ktorý si v minulom roku nenechali ujsť návštevníci nielen zo Slovenska, ale i zahraničia. Z praktických i bezpečnostných dôvodov bude vlak zložený z populárnych orchestriónov, osobných motorových vozňov radu M 152. Takmer všade organizátori počítajú aj s priestorom pre fotografovanie.


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok