Je rozhodnuté. Na Fica čaká vláda. A na Pellegriniho ďalšia kampaň

TV debate ahead of Slovak parliamentary elections Robert Fico a Peter Pellegrini. Foto: Profimedia.sk

Hlas konečne potvrdil to, čo je jasné týždeň. Pomerne rýchlo vzniká štvrtá Ficova vláda. Pretože Šimečkov plán B bol deravý. Z vystupovania Pellegriniho, ktorý nakoniec nezískal kreslo premiéra, je zrejmé, že rozbieha novú kampaň. Prezidentskú.

O hladkom úspechu Fica rozhodli štyri veci. Jasný výsledok volieb (Smeru výrazne pomohol tesný úspech SNS). Neprijateľnosť progresívcov, ktorí smrdeli ešte aj vlastným partnerom. Nerozhodnosť KDH. A chabá bojová morálka v protificovskom tábore.

V Hlase nemohli riešiť reálnu dilemu. Ani náznakom. Okamžite po voľbách, počas volebnej noci, do seba skočili Sulík s Matovičom. Progresívci, ktorí sa spolu s médiami tešili na víťazstvo, v nedeľu stratili vedomie. KDH sa prežehnalo a sadlo si na posteľ.

Krátko nato Sulík cez médiá odkazoval Šimečkovi, čo všetko má ponúknuť Pellegrinimu. V SaS sa správali ako osemroční chlapci, ktorí sa domnievajú, že koalície sa rodia na Facebooku.

Pellegrini využil slamené ponuky Šimečku len na to, aby si zvýšil cenu. Išiel na maximum.

Najskôr testoval, či by mu Smer dokázal prepustiť stoličku premiéra. Neuspel. Fico však musel Pellegrinimu ustúpiť inde. Hlas získa výrazne viac ministrov, ako by bolo primerané podľa výsledkov volieb. K tomu dostane funkciu predsedu parlamentu.

A hlavne: Pellegrini zrejme získa opciu na podporu koalície v prezidentských voľbách. Bolo by to celkom logické. Pellegrinimu sa páči hra na prominenta v tých najvyšších funkciách. A podľa prieskumov má slušnú šancu vyhrať a vystriedať Zuzanu Čaputovú.

Povolebný zápas má dvoch veľkých víťazov. Prvým je Fico, ktorý sa napriek silným geopolitickým (a mediálnym) tlakom vracia do vlády. Druhým je Pellegrini, ktorý vytrieskal pre stranu aj pre seba maximum možného. A zároveň sa vyhol rizikám, ktoré by ho mohli čakať v širokej koalícii s progresívcami, so Sulíkom a kresťanskými demokratmi. Navyše, ak by Pellegrini skúšal vládu so Šimečkom, poslanecký klub Hlasu by sa roztrhol.

Dohoda Smeru, Hlasu a SNS o novej vláde bude mať dva silné dôsledky. Jeden zlý. Druhý dobrý.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami