Kiska je vinný. A s ním aj médiá, ktoré zakrývali jeho kauzy

Zaèal sa proces s Andrejom Kiskom v kauze KTAG, vinu popiera Andrej Kiska. Foto: TASR.

Súdny proces s Kiskom dopadol najlepšie, ako mohol. Je správne, že Kisku odsúdili a uznali za vinného z daňového podvodu. Dôkazy sa nedali hodiť do koša. A takisto je správne, že exprezident dostal len mierny trest, keďže všetky škody vyrovnal.

Na úvod si pripomeňme, o čo vlastne išlo. Andrej Kiska sa v roku 2013 rozhodol, že výdavky na prezidentskú kampaň si zaúčtuje do nákladov na podnikanie. Aby ušetril približne 300-tisíc eur na DPH a dani z príjmu (jeho celkové výdavky na kampaň prekročili milión eur).

Až potiaľto by sa dali nad chybou Kiskovcov a ich firmy KTAG prižmúriť oči. Podnikatelia bežne skúšajú, ako a čo im prejde a bežne robia chyby. Zápletka – a osudová – však prišla už v roku 2014. Daňový úrad po kontrole neuznal jednu z vratiek DPH na 146-tisíc eur. Kiskovcov upozornil, že politickú kampaň nemôžu účtovať v obchodných nákladoch. Pochopiteľne. Takto sa to nerobí ani v Kolumbii. Kiska si mal kampaň financovať aj s DPH. Ako všetci ostatní.

Po takomto upozornení z Finančnej správy by väčšina slušných podnikateľov ustúpila. Pokusy s „daňovou kreatívou“ by ukončili. Pretože pri vedomom krátení DPH by už nešlo o účtovnú chybu, ale o podvod. Trestný čin.

Po upozornení daňovej inšpekcie sa už Kiska nemohol tváriť, že o ničom nevedel.

No napriek tomu sa tak tváril. A pokračoval v pláne. Kampaň si ďalej účtoval bez DPH. Dokonca v tom pokračoval aj v roku 2015, pri daňovom priznaní za predchádzajúci rok. KTAG si nákladmi na Kiskovu prezidentskú kampaň znížila okrem DPH aj daň z príjmu (27-tisíc eur).

Kiska chcel na politickej kampani ušetriť stovky tisíc eur. Na úkor štátu a daňových poplatníkov. A robil to vedome, po upozornení daňovej inšpekcie z roku 2014. Trestný zákon to v tom čase definoval ako daňový podvod.

Kiskovi to takmer vyšlo. Jeho kauza dva roky spala. V roku 2017, po konfliktoch s Ficovou vládou, sa to však otočilo. Generálny prokurátor nariadil, aby sa stará Kiskova kauza preverila a vyšetrila.

Hneď potom sa začali diať nehorázne veci.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami